Monopoly

5. 11. 2010 0:00
Rubrika: události

Postav! Kup! Prodej!


5. listopadu 1935 se oficiálně započala historie veleúspěšné deskové hry nazvané Monopoly, když ji na trh oficiálně uvedla firma Parker Brothers. Myslím, že se s ní každý v nějaké podobě setkal, ať již ve podobě hry Dostihy a sázky , která letos oslavila 25 let od uvedení na český trh, nebo přímo v některé z českých variant Monopoly.

Historie Monopolů je členitější a o něco barvitější. Ve skutečnosti začala již v roce 1903 pod názvem The Landlords Game, což byla původně výuková hra vytvořená Elizabeth Maggie k výuce pevné daňové sazby. Hře se dařilo a v roce 1924 si ji nechala patentovat.

Další významnou osobou v historii vzniku hry byla Ruth Hoskinsová, která místo nicneříkajících všeobecných názvů nemovitostí pojmenovala ulice názvy svého domovského města Atlantic City.

Přes Charlese Todda, známého Ruth Hoskinsové, se hra dostala k Charlesi Darrowovi, který je většinou uváděn jako autor hry Monopoly. Ten si zažádal o copyright na lehce pozměněná původní pravidla, přidal barevné proužky k odlišení jednotlivých skupin ulic a vytvořil tak herní desku, na které se hraje dodnes. Během několika měsíců vyrobil a prodal Darrow 1000 kusů, které jsou dnes známy jako edice Darrow White Box. O rok později prodal hru firmě Parker Brothers, které se podařilo od paní Elizabeth Maggie (provdané Phillips) odkoupit práva na její patent z roku 1924 a vykoupit i ostatní konkurenci, a tím se stát výhradním prodejcem této klasiky až dodnes.
V meziválečném období hra pronikla do Československa pod názvem Bussiness.

Pravděpodobně se jedná o nejvíce tematicky zpracovávanou deskovku. Najdete tak nejen verzi Monopoly Spiderman, která se prodává i v ČR, ale také třeba Star Wars, Simpsonovi, Coca-Cola, Disney/Pixar nebo EU. V posledních letech se však rozbouřila klidnou hladinu pravidel Monopolů. V roce 2007 byly vydány Monopoly Electronic Banking obsahující platební kartu, o rok později následovaly karetní Monopoly Deal. Posledním přírůstkem do rodiny z roku 2009 jsou Monopoly City, v nichž stavíte uprostřed hrací plochy dokonce plastické mrakodrapy.

Monopoly jsou jednou z neustávajících legend mezi deskovými hrami. Snaží se reprezentovat obchodní pojetí světa, s nímž se v reálném životě setkávají lidé denně. Jsou úvodem do finančního světa pro dospívající děti, které se učí hospodařit s penězi, počítat a zároveň i logicky uvažovat.

Zdroj: http://www.deskovehry.com/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Monopoly

Zobrazeno 4151×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka