Papež Jan XXIII

25. 11. 2010 3:49
Rubrika: svatí

Vlastním jménem Angelo Guiseppe Roncalli se narodil v Itálii v chudé rodině 25. 11. 1881. Díky bohatšímu strýci mohl studovat na kněze, jak toužil. Jeho otec na studia dětí peníze neměl. Na kněze byl vysvěcen v roce 1905. V roce 1915 byl odveden do italské armády jako ošetřovatel a kaplan s hodností seržanta. V roce 1921 jej papež Benedikt XV. jmenoval předsedou Společnosti pro šíření víry.

V roce 1925 ho papež Pius XI. vysvětil na biskupa. Jako biskupské heslo si zvolil "Oboedientia et pax" - Poslušnost a mír a vyslal jej jako apoštolského vizitátora do Bulharska. Zde se projevilo jeho diplomatické nadání a schopnosti. V letech 1935 – 1944 byl apoštolským delegátem v Turecku a Řecku.

Během 2. světové války vyvinul velké úsilí na pomoc lidem postiženým válkou. Vyjednal se západními spojenci přísun humanitární pomoci (léky a potraviny) pro Němci okupované Řecko, což se setkalo s vysokým oceněním. S neoficiální pomocí německého velvyslance v Turecku von Papena dokázal zabránit Turkům ve vydání několika set židovských uprchlíků zpět do Německa.

V roce 1944 ho papež Pius XII. jmenoval apoštolským nunciem v Paříži, jejíž nová vláda byla antiklerikální. Brzy se mu podařilo napjaté vztahy zlepšit. Všude, kde půsolbil, se snažil opravdově přinášet pokoj a mír. Během svého pobytu ve Francii byl jmenován kardinálem. Krátce poté se stal patriarchou benátským.

28. října 1958 jej konkláve kardinálů nečekaně zvolilo nástupcem po papeži Piu XII. Předpokládalo se, že bude papežem spíše přechodným vzhledem k jeho vysokému věku a chatrnému zdraví. Zvolil si jméno Jan XXIII. (Jméno Jan bylo naposledy použito v 15. století jedním ze vzdoropapežů, na něhož se nebere při číslování zřetel.)

Zemřel ve Vatikánu 3. 6. 1963

Celý život jej provázela láska k lidem, zvláště k chudým, humor, vlídnost snaha o pokoj mezi lidmi. Svolal II. vatikánský koncil, který byl impulsem pro obnovu církve. Je „důkazem“, co může dokázat člověk, který se dá vést Bohem a láskou k lidem. Tady je ochutnávka z jeho života:

  • Papež navštívil v Římě nemocnici „U svatého Ducha“, kterou vedly řádové sestry. Představená, která byla poněkud rozčilená tou vzácnou návštěvou, přišla a představila se: „Svatý otče, já jsem představená od Svatého Ducha.“ „Vy ale máte štěstí – já jsem jen zástupce Kristův“ odpověděl papež.
  • Při jedné audienci pro francouzské parašutisty vychvaloval papež odvahu oddílu. Řekl, že by se byl snad také dal k parašutistům, kdyby v jeho době již existovali. Vojáci stáli pyšně před Janem. Upozornil je však také, že nedělní návštěva kostela se mu zamlouvá víc než neohroženost: „Když tak horlivě dbáte, jak padat podle předpisů z nebe, přece jen bych nechtěl, abyste nakonec zapomněli, jak se tam dostanete.“

 

Zpracováno podle knihy: Jsem Josef, váš bratr, karmelitánské nakladatelství 2004 a wikipedie

/růžetrnitá/

 

Zobrazeno 2299×

Komentáře

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Díky za článek, byl to borec! A je o něm moc pěknej film :)

HelenaH

a knížka-jmenuje se Farář světa!!!! je nádherná

růžetrnitá

Jo, ten film znám a miluju. Koukala bych na něj pořád. Nemáš jej náhodou?

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Bohužel ne, měl jsem ho pujčenej....

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka