Radostný Veselý

15. 11. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

Alespoň tak si ho pamatuju. Usměvavého, optimistického kněze. Nikdo by nevěřil, co všechno má za sebou.

 


 

15. listopadu 1908 se v Protivanově na Moravě narodil P. Jiří Maria Veselý, OP.

Dominikán, politický kněz a archeolog. Vlídný člověk s úsměvem na rtech. Potkala jsem se s ním ještě jako malá holka, ale dodnes si pamatuju, jak nám vyprávěl svůj životní příběh i jeho škádlivé: Kdybyste chtěly jít někdy do kláštera, tak jedině k dominikánkám :-).

Během studií v Římě se setkal s člověkem (byť tehdy už mrtvým), který jej zásadním způsobem provázel dál jeho životem. Náhodně se totiž účastnil pohřbu řeholníka Hyacinta M. Cormiera...

Právě během studií začala druhá světová válka. Zapojil se do odboje, ve Veroně byl křivě obviněn z kolaborace s Němci - poprvé se tak oddálilo jeho setkání se smrtí, tentokrát to mělo být zastřelením.

V roce 1946 se stal převorem pražského dominikánského kláštera u kostela sv. Jiljí. Dlouho zde ale nepůsobil, protože už roku 1950 byl společně s ostatními spolubratry internován do kláštera v Želivi, který byl vyhlášený jako internační tábor pro katolické duchovní, kteří byli pro režim obzvlášť nebezpeční.

Tady se setkal se smrtí podruhé. Po špatných injekcích dostal celkovou otravu krve a zbývalo mu asi čtrnáct dní života. Právě na přímluvu Cormiera se uzdravil... (o. Cormier byl r. 1994 prohlášen za blahoslaveného).

A jeho život pokračoval dál. Kněží byli ze Želivi propuštěni a otec Jiří se vrátil do rodného Protivanova. Odtud se dostal na Velehrad - k vykopávkám. Objevil tady údajný hrob sv. Metoděje. Tím na sebe opět upozornil StB a na jejich pokyn byly vykopávky zničeny.

V roce 1968 odjel znovu do Itálie, kde vyučoval a na pověření papeže Jana Pavla II. se zabýval výzkumem pohřebiště pod bazilikou sv. Petra ve Vatikánu.

Od roku 1999 žil znovu v Olomouci, zemřel 31. srpna 2004. V Olomouci je také v řádové hrobce dominikánů pochován.

 

www.pametnaroda.cz

www.cormier.cz

Zobrazeno 1205×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka