Rytíř lékařského stavu

26. 11. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

Teprve před třemi lety zemřel prof. MUDr. Václav Vojtěch Tošovský, DrSc. - ochránce nenarozených a světově uznávaný pediatr.


Narodil se 1. července 1912 v Proseči u Skutče. Po studiích na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze se věnoval dětem - ať už jako primář České dětské nemocnice na Karlově nebo později na Klinice ortopedie a dětské chirurgie. Stal se také emeritním profesorem 2. lékařské fakulty UK v Praze.

Jeho odborná literatura je velmi oceňována a přeložena do řady jazyků - kromě ní psal také beletrii, ve které ukazuje svoje osobní životní postoje; to, že byl hluboce věřícím člověkem a zastáncem lidského života od početí najdeme především v knize Proč právě já. Nejen pro studenty medicínských oborů může být zajímavý román o první narkóze v Čechách Nebojte se, nic nebude bolet.

Přestože žil v době, kdy neměl možnost cestovat (kromě půlročního studijního pobytu v USA, což byla sama o sobě věc nevídaná), podařilo se mu navazovat spolupráci s odborníky ze zahraničí, z nichž mnozí se stali také jeho osobními přáteli.

 

Zdroj: http://iforum.cuni.cz

Zobrazeno 2747×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka