Sir Neville Chamberlain

9. 11. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

dnes si připomínáme 70 let od smrti tohoto muže.


Neville Chamberlain byl synem někdejšího britského ministra kolonií Josepha Chamberlaina. Vstoupil do Parlamentu v roce 1918 jako člen konzervativní strany a bývalý starosta Birminghamu. Byl ministrem pošt i ministrem zdravotnictví. Jako ministr financí ve třicátých letech stál i za cenu velkých sociálních problémů u začátku hospodářského růstu Velké Británie. Jeho plány na větší sociální reformy však narušila potřeba modernizace armády. V domácí politice dokázal prosadit ještě roku 1937 přijetí zákona, který zlepšoval podmínky zaměstnanců průmyslových společností a omezoval maximální pracovní dobu pro ženy a děti.

V květnu 1937 se stal Chamberlain ministerským předsedou. Jako odpůrce principů evropské kolektivní bezpečnosti byl jedním z těch, kteří v příštích dvou letech politikou appeasementu - usmiřování a ústupků - usnadnili Hitlerův mocenský nástup v Evropě.
Jméno sir Neville Chamberlain symbolizuje zejména podpis mnichovské dohody a spolu s ním příběh o zradě a politické krátkozrakosti.

V březnu 1938 se Rakousko stalo částí Německa, a ačkoli Rakousko žádalo Británii o pomoc, byla výsledkem jen diplomatická nóta. Na jednání vlády poté uvedl, že jediný argument, na který Německo slyší, je vojenská síla a systém kolektivní bezpečnosti je v tomto případě neúčinný. V září byl informován tajnými službami o Hitlerově záměru napadnout v druhé polovině tohoto měsíce Československo. Zároveň dostal informaci o tom, že se Francie do případného konfliktu nezapojí. Navštívil tedy Hitlera a po třech hodinách jednání získal Hitlerovo ujištění, že Německo chce získat pouze oblast Sudet a nemá zájem okupovat Československo nebo obsadit jiné oblasti ve východní Evropě, v nichž žije německé obyvatelstvo. Československo mělo obdržet mezinárodní garanci nezávislosti. Francie s tímto postupem souhlasila. Na pozdějších jednáních však Hitler své požadavky rozšířil. Mnichovská dohoda (označována také jako Mnichovská zrada či Mnichovský diktát) byla podepsána 30. září 1938 o 2:30 SEČ.

„Kdyby Neville Chamberlain zemřel v roce 1937, a ne v listopadu 1940, zapsal by se do dějin jako politik, který v době Velké deprese prosadil úspěšné reformy britského zdravotnictví a hospodářství,“ napsal jeden z jeho životopisců, David Dutton.
Pokud byste chtěli komplexněji vnímat postavu sira Nevilla Chamberlaina, kupte si knihu Jiřího Ellingera, který se snaží uvést jednostranné vnímání do kontextu situace, kterou Chamberlaine sice spoluutvářel, ale v níž se také  musel pohybovat a z níž musela vycházet jeho nelehká rozhodnutí.

Zdroj:
http://www.rozhlas.cz/historie/vyroci/_zprava/7460
http://respekt.ihned.cz/c1-47599900-tragicky-neville-chamberlain
http://cs.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain

Zobrazeno 2322×

Komentáře

znova2010

Hm, ze školy a z výkladů jsem si vždycky pamatoval, že Chamberlain je ten špatný a zbabělý a Churchil ten dobrý.

Stejně později - E. Beneš byl hrdina a E. Hácha zbabělec a zrádce národa. Dnes vím, že osobní oběť a jakési osobní hrdinství pana Háchy (a třeba min. předsedy Eliáše) asi předčilo to Benešovo.

Dějiny mne vůbec fascinují.
Pamatuji si, jak jsem se učil, že Husité byli ti spravedliví a Zikmund ten zlý. Nebo později, v roce 1620 čeští stavové byli ti spravedliví a Habsburgové ti zlí. Ale když jsem si o tom něco přečetl (nejen z Toulek historií, ale třeba i z románů, třeba od Kaplického), vidím, že vše je daleko složitější a lidé byli taky velmi složití. A jsou dodnes.

archiStrata

dějiny holt nejsou černobílé

MartyR

Navíc,dějiny píší vítězové...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka