Antonín Vysloužil

9. 12. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

farář ve Vizovicích, titulární konzistorní rada a starosta Vizovic.


Narodil se 12. února 1890 ve Věrovanech u Tovačova. Do Vizovic přiel jako mladý kaplan v r. 1918 a po smrti tehdejšího faráře P. Václava Havelky v r. 1923 byl pro svou oblibu mezi věřícími jmenován farářem. Stal se členem městské rady a hned v roce 1924 byl jmenován městským kronikářem s povinností doplnit obecní kroniku od roku 1915. Kroniku vedl až do konce roku 1931, farní kroniku až do r. 1939.
Byl oblíben také u široké veřejnosti a proto byl v r. 1925 zvolen starostou. A důvěru občanů nezklamal – již v následujícím roce byla ve Vizovicích provedena elektrifikace města, jeho přičiněním byl založen peněžní ústav, obchodní jednota Zádruha a Lidový konzum. Jako obětavý farář vzorně pečoval o kostel sv. Vavřince.
Od svého příchodu do Vizovic se aktivně zapojil do činnosti s mládeží zejména v Orle, jeho přičiněním získal Orel na náměstí Lidový dům jako základnu své činnosti. Veřejně byl činný až do své tragické smrti. V r. 1934 byl zvolen předsedou místní školní rady, stal se předsedou místní organizace Lidové strany.
Nebál se společensky stýkat s místními Židy a podporoval je i za protektorátu. Spolupracoval s protinacistickým odbojem.
Po válce se pokoušel pomoci německému státnímu návladnímu Kurtu Blaschkowitschkovi a jeho ženě Marii, kteří za druhé světové války pomáhali pronásledovaným Čechům a měli rozsáhlé vědomosti a důkazy o konfidentech gestapa, kteří v řadách komunistů po válce ovládli významné posty ve Zlíně. P.Vysloužil i přes obrovskou snahu nedokázal manželům Blaschtowitschkovým pomoci, mimo jiné i proto, že vysocí komunističtí funkcionáři zastavili prošetřování jeho podání a zabavili klíčové důkazní materiály. Kurt Blaschtowitschka se v roce 1945 stal ve vykonstruovaném procesu obětí justiční vraždy a jeho žena, byť Češka, byla po dlouhých měsících zcela neodůvodněného věznění a zmrzačená krutým mučením přemístěna do internačního tábora a zařazena do odsunu.
Jelikož se P. Vysloužil nedal zastrašit a stále se pokoušel dosáhnout odvolání a obžaloby řady vedoucích komunistických činovníků ze Zlína (stále disponoval rozsáhlou sbírkou důkazů, včetně vlastnoručně sepsaných udání, které dotyční předtím podali Blaschtowitschkovi), dva příslušníci zlínské  „partyzánské“ organizace (jejíž vedení bylo prolezlé bývalými konfidenty gestapa) jej na příkaz vedoucích představitelů zlínských komunistů zavraždili (vyhodili jej z jedoucího rychlíku), když s důkazy cestoval do Prahy za právním zástupcem.
9. prosince 1945
byl nalezen u železniční trati před Kolínem – oficiálně se stala „nešťastná náhoda“.

V roce 1995 byl Antonín Vysloužil in memoriam poctěn čestným občanstvím Vizovic.

Zdroj: http://www.vizovice.eu/user_data/zpravodajstvi/obrazky/File/PDF/vizovicke_noviny/2010/vizovske_1_2_2010_web.pdf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Vyslou%C5%BEil

Zobrazeno 1903×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka