Celina Borzęcka

26. 12. 2010 0:00
Rubrika: svatí

se narodila 29. prosince 1833 blízko Orše na území dnešního Běloruska v zámožné rodině Chludzińskich.


Doma v rodině dostala dobré vzdělání a výchovu. Jako mladá dívka chtěla vstoupit do kláštera Navštívení Panny Marie ve Vilniusu, ale nakonec poslechla rodiče a rady zpovědníka a vydala se jinou cestou. V roce 1853 se provdala za Josepha Borzęckiego.
Bylo to šťastné manželství. Celina byla oddaná manželka a matka. Narodily se jim čtyři děti, z nichž dvě - Marynia a Kazimierz - zemřely v dětství. Naživu zůstali dvě dcery - Celina a Jadwiga. Jejich matka vykonávala charitativní práci mezi venkovským obyvatelstvem. V roce 1863 za podporu povstalců byla dokonce na několik týdnů v ruském vězení v Hrodně .
O šest let později jejího manžela Josepha postihlo ochrnutí. Ztratil cit v nohách. Spolu s celou rodinou odjeli do Vídně. Léčba však nepřinesla očekávané výsledky. V roce 1874, několik týdnů před svou smrtí, nadiktoval starší dceři (Celině) testament, v němž svědčí o lásce, hrdinství, odvaze a prozíravosti své manželky.
Po smrti manžela se Celina  odstěhovala se svými dcerami do Říma. Tam začal opět myslet na zasvěcený život. Setkala se zde s představeným kongregace Zmrtvýchvstání našeho Pána Ježíše Krista, P. Piotrem Semenenkem. Pod jeho vlivem se - spolu se svou dcerou Jadwigou - rozhodla zřídit ženskou větev této kongregace. Nebylo to snadné, obě musely snášet mnoho útrap a ponižování,  až konečně 6. ledna 1891 bylo řeholní společenství sester Zmrtvýchvstání schváleno jako kontemplativně-činná kongregace, jejímž úkolem bylo vyučování a křesťanská výchova dívek.
Nové dílo rychle rostlo. Ještě za života zakladatelky vzniklo celkem 22 společenství v Polsku i v zahraničí. V roce 1906 Celinu postihla další rána: nečekaně zemřela nejbližší spolupracovnice, její dcera Jadwiga. V ní viděla svou nástupkyni a pokračovatelku, ale s pokorou přijala Boží vůli.
Zemřela 26. prosince 1913 ve věku bezmála 80 let.
Byla pohřbena vedle své dcery Jadwigy v Kętach.
27. prosince 2007 ji Benedikt XVI. prohlásil blahoslavenou.

 

Zdroj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Celina_Chludzi%C5%84ska_Borz%C4%99cka

Zobrazeno 1430×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka