David Warren Brubeck

6. 12. 2010 17:34
Rubrika: osobnosti

americký jazzový klavírista se narodil 6. prosince 1920 v Concord (Kalifornia).


Je známější jako Dave Brubeck. Ve svém oboru bývá považován za génia. Napsal řadu jazzových standardů, např. In Your Own Sweet Way nebo The Duke. Brubeckův styl se pohybuje od uhlazených, noblesních skladeb až po velkolepá díla.
Jeho matka studovala hru na klavír, chtěla být koncertní pianistkou a přivydělávala si výukou. Učila i Davea, což spolu s vynikající schopností improvizace zúročil při své tvorbě. Začal studovat hru na klavír na univerzitě. V r. 1942 ukončil studia a narukoval do armády. Účastnil se také tzv. Zimní bitvy v Ardenách. Po návratu z války ještě pokračoval ve studiu.
Společně s Paulem Desmondem, Joe Morellem a Eugenem Wrightem vytvořili v roce 1951 populární The Dave Brubeck Quartet. Jeho dlouholetý spolupracovník, altsaxofonista Paul Desmond napsal pro Brubeckův kvartet nejznámější skladbu, Take Five která má 5/4 takt.
V roce 1959 vydal kvartet album Time Out. Hudební vydavatelství jím sice bylo nadšeno, nicméně s jeho vydáním nespěchalo. Album je zvláštní tím, že téměř žádná skladba na něm není v běžném taktu. Poslechněte si z něj třeba skladbu Blue rondo a la Turk. Experimenty s taktováním skladeb provázely značnou část Brubeckovy hudební kariéry. V této době napsal Dave Brubeck spolu se svou ženou muzikál The Real Ambassadors, který ztvárňuje jejich zkušenosti s koncertováním po Spojených státech. Soundtrack tomuto muzikálu se nahrával v roce 1961 a podílel se na něm  mj. Louis Armstrong.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dave_Brubeck

Domovská stránka: http://www.davebrubeck.com

Zobrazeno 1240×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka