Jaroslav Heyrovský

20. 12. 2010 18:31
Rubrika: osobnosti

se narodil 20. prosince 1890.


Byl páté dítě v rodině profesora římského práva na Karlově univerzitě.
Jaroslav studoval na akademickém gymnáziu v Praze. V roce 1909 se dal zapsat na filozofickou fakultu Karlovy univerzity. Od roku 1910 studoval na Univerzity College v Londýně. V roce 1913 získal hodnost bakaláře. Během WWI Heyrovský musel přerušit studia a narukoval ke zdravotníkům. V roce 1918 pak obhájil na Karlově univerzitě svou disertační práci.

 

Polarografie
Následující roky se věnoval problematice rtuťové kapkové elektrody, která sloužila k měření povrchového napětí rtuti. V roce 1922 publikoval objev využití elektrolýzy se rtuťovou kapkovou elektrodou, metodu sloužící účelům chemické analýzy.
V roce 1924 sestrojil Jaroslav Heyrovský se svým žákem Japoncem Masuzo Shikatou polarograf - přístroj pro automatický záznam křivky závislosti proudu na napětí při elektrolýze roztoku vzorku. V počátcích se zdála metoda nevhodná pro praktické využití. K rozpracování polarografické metody přispěl další žák Heyrovského, Slovák Dionýz Ilkovič. V roce 1924 vznikl návrh na konstrukci prvního automatického přístroje, který umožnil zkrácení postupu z řádů hodin na minuty. Návrh Jaroslava Heyrovského na polarograf realizovali universztní mechanici Peták a Innemann.

Nobelova cena a další ocenění
Jaroslav Heyrovský je první český laureát Nobelovy ceny.
37 let po vynálezu polarografie 10. prosince 1959 převzal Jaroslav Heyrovský z rukou švédského krále Gustava Adolfa VI. ve Stockholmu Nobelovu cenu za chemii za vynález a využití polarografie.
Jaroslav Heyrovský získal čestné doktoráty na mnoha univerzitách (Drážďany, Marseille, Paříž, Varšava). Byl čestným členem vědeckých akademií (např. v USA  /Boston/, v Indii, v Maďarsku, v Polsku), viceprezidentem Mezinárodní unie fyziků, prezidentem polarografické společnosti v Londýně, čestným členem Japonské polarografické společnosti, čestným členem chemických společností Československa, Rakouska, Polska, Anglie a Indie.

Český fyzikální chemik Jaroslav Heyrovský založil Polarografický ústav ČSAV a stál u zrodu časopisu Collection of Czechoslovak Chemical Communications (1929).

Zemřel 27. března 1967 a je pohřben na Vyšehradě.

Zdroj: http://www.converter.cz/nobel/heyrovsky.htm

 

Zobrazeno 1640×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka