Jaroslav Svěcený

8. 12. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

Dnes slaví narozeniny náš houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.


Že je člověk milovníkem něčeho, to většinou nemusí nikomu dokazovat. Že ale Jaroslav Svěcený skutečně miluje vážnou hudbu, to dokazuje celým svým životem.

Po studiu na konzervatoři a AMU se stal sólistou, mezitím ještě své hudební vzdělání rozšiřoval u slavných světových mistrů Nathana Milsteina nebo Gidona Kremera.

Získal prestižní ocenění Masarykovy akademie umění, má "na svědomí" více než 40 CD houslového repertoáru.

Na svých koncertech ale neukazuje jen krásu hudby, ale také hudebních nástrojů, konkrétně houslí, je totiž jejich uznávaným odborníkem nejen co se týká praxe, ale také teorie. Jeho koncertní projekt "Violino" ukazuje mistrovské housle v průběhu 17. až 20. století.

 

www.sveceny.cz

Zobrazeno 1355×

Komentáře

Jayef

No, jelikož jsem sám na housle hrával a dosud se o houslový svět docela zajímám, nemůžu nedodat, že Jaroslav Svěcený žádný houslový virtuoz není. Tím nechci říct, že by na housle neuměl hrát - to jistě umí, ale ne nějak hvězdně. Je to celkem obstojný houslista, ale nic víc. Zbytek je mediální bublina.

Jayef

No ale proč to říkám? Ne ze závisti. Jenom až si budete chtít koupit nějaké cédéčko s houslovou hudbou, případně zajít na houslový recitál, vyberte si někoho jiného. Máme dost lepších houslistů.

Martina Jasanská

Pokud si chcete udělat opravdu jasno v tom, ke kterému příspěvku byste se spíš přiklonili (Jayef x Katulda), přijeďte se v květnu podívat na Mezinárodní houslovou soutěž Jaroslava Kociana do Ústí nad Orlicí. Pana Svěceného tu můžete v ZUŠce a na koncertech potkat několikrát denně...

Kdybych si já kupovala CD, řídila bych se radou Jayefa. S mediílní bublinou není daleko od pravdy.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka