Josef kardinál Beran

29. 12. 2010 0:00
Rubrika: osobnosti

Jeho osobnost měla podle záměru komunistů upadnout v zapomnění, navzdory tomu patří mezi nejvýznamnější morální autority v novodobé české historii.

 


 

Josef přišel na svět 29. prosince 1888 jako prvorozený syn Marie a Josefa Beranových, kteří žili v Plzni. Měl šest sourozenců, z nichž dva zemřeli krátce po narození. Po otci zdědil zásadovost a důslednost, po matce zase laskavou povahu, optimismus a umělecké sklony.

Na konci studia na gymnáziu uvažoval o své další cestě. Přemýšlel o medicíně, ale také bral ohled na sociální postavení rodičů, kteří by museli platit studium v Praze. Šel se ještě poradit s profesorem náboženství, který v něm viděl všechny předpoklady ke kněžství a slíbil mu doporučení ke studiu teologie v Římě. Josefovi se najednou otevřela úplně nová cesta. Přišel domů a oznámil rodičům, že se chce stát knězem. Tatínek prohlásil: „…pamatuj si: přál bych si, aby náš syn byl hodným, dobrým knězem!“

Po studiích v Římě se vrátil domů, kde měl 5. července 1912 „plzeňskou“ primici. Poté sloužil v Chyši na Žluticku, v Proseku u Prahy (zároveň také působil jako katecheta ve škole ve Vysočanech) a v Michli. Od roku 1932 působil jako rektor pražského arcibiskupského semináře. Podle slov bývalých seminaristů „byl přes svou přísnost oblíbeným a váženým ´šéfem´“.

6. června 1942 byl zatčen gestapem a převezen k výslechu do Petschkova paláce, poté vězněn na Pankráci. Dostal se do Terezína a Dachau, kde se po třech letech dočkal osvobození. Nová vláda ale příliš nesdílela jeho mravní principy, proto byl od roku 1949 izolován a od roku 1951 držen v internaci. Na konci života byl vyhnán a žil v Římě. Svatý otec Pavel VI. mu při příležitosti jeho 80. narozenin udělil osobní audienci. V lednu 1969, kdy kardinálu Beranovi už ubývají síly, k němu přichází zpráva, že v jeho vlasti umírá Jan Palach. Beran však není schopen rychle reagovat, proto za něj píše Pavel VI. text k Palachově oběti, který Beran stěží přednesl (jako své poslední vystoupení) ve Vatikánském rozhlasu.

17. května 1969 se Josef kardinál Beran vrátil ke svému Otci. Zádušní mši sloužil pražský administrátor biskup František Tomášek za asistence českých, moravských a slovenských bohoslovců v Nepomucenu. Je jediným Čechem, který odpočívá po boku papežů v kryptách svatopetrské baziliky v Římě.

Zdroj (a zároveň vřelé doporučení): Vodičková, S. Uzavírám vás do svého srdce. Ústav pro studium totalitních režimů, Centrum pro studium demokracie a kultury 2009
http://www.ustrcr.cz/cs/vysla-kniha-o-kardinalu-beranovi

Beranovy vzpomínky http://www.radiovaticana.cz/serial.php4?id=25&limit=0

/Kikina/

Zobrazeno 1803×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka