Král Richard Lví srdce zajat

22. 12. 2010 0:00
Rubrika: události

Roku 1192 byl zajat anglický král, když se vracel domů z křížové výpravy.


 

Tato příhoda je známá hlavně díky příběhům z lidové slovesnosti a románů (např. od Waltera Scotta). Tak se mrkněme, co se to vlastně stalo. Když se Richard vracel ze (třetí) křížové výpravy, byl nucen kvůli špatnému počasí se vylodit dříve, než bylo v plánu. Protože spěchal domů (jeho bratr Jan - řečený Bezzemek - totiž usiloval o jeho korunu, což bylo hlavní příčinou opuštění křížové výpravy), rozhodl se nečekat a v přestrojení pouze s jedním sluhou se vydal na cestu.

Poblíž Vídně byl poznán a uvržen do zajetí vévody Leopolda. Oficiální záminka bylo obvinění, že nechal zabít Leopoldova bratrance Konráda z Montferattu (což, ve skutečnosti spáchala zločinecká organizace nájemných vrahů - assassínů, která se k tomuto činu i přiznala). Hlavním důvodem byly osobní rozepře z křížové výpravy, kdy po dobytí Akonu Richardovi vojáci svrhly Leopoldovu vlajku z hradeb a pošlapali ji. A svou roli v tom sehrál i způsob dělení kořisti.

Richard byl držen na hradě Dürnstein. Na jeho zajetí měl největší podíl císař Říše římské Jindřich VI., který také domluvil podmínky propuštění 6. ledna 1193 ve Wormsu. Bylo to zaplacení 100 000 hřiven stříbra, což bylo na svou dobu nesmyslně přemrštěná částka. Polovina této částky měla připadnou Leopoldovi. Také byla domluvena svatba mezi Richardovou neteří Eleonorou zvanou Anglickou a Leopoldovým synem, ke které však nedošlo kvůli Leopoldově smrti v prosinci roku 1194.

Mezitím Jan Bezzemek s pomocí francouzského krále Filipa II. Augusta (dalšího Richardova rivala) přebral Richardovu korunu a rozhodně neměl v plánu svého bratra ze zajetí vykoupit. Veškeré finance proto musela obstarat Richardova matka - Eleonora Akvitánská, jedna z nejvýraznějších žen své doby a vlastně i celého středověku. Peníze sehnala jednak od svých vazalů, ale při hledání pomoci se nebála obrátit ani na samotného papeže, Celesta III. Ten také exkomunikoval císaře Jindřicha, protože Richard byl poutník vracející se z křížové cesty. A navíc Jindřich shromažďoval peníze na útok na severní Itálii.

Richard byl propuštěn v únoru 1194. Po návratu domů převzal korunu. Svému bratru se nijak nemstil. Po příjezdu vypukla další válka mezi Filipem a Richardem, opět se jednalo o léna na území dnešní Francie.

V zajetí složil Richard píseň, která se dodnes zachovala - Ja nuns hons pris.
(za píseň díky Podivenovi)

/SirPesZ/

Zdroje:

Hrochovi Miroslav a Věra: Křižáci v Levantě, Mladá Fronta 1975
Obermeier Siegfried: Richard Lví srdce: král, rytíř, dobrodruh, Ikar 1999
wikipedia.com, wikipedia.cz, youtube.com

Zobrazeno 5363×

Komentáře

Evelyn

Krásná hudba.
Kdepak temný středověk!
Za článek díky.

růžetrnitá

Díky za přehledný, srozumitelný a dobře napsaný "krátký" čkánek ":-)"

Evelyn

Spamer!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka