Louis Pasteur

27. 12. 2010 0:00
Rubrika: osobnosti

Narodil se 27. prosince 1822 ve městě Dole ve východní Francii v rodině prostého koželuha.


Přestože měl mimo jiné i malířský talent, stal se profesorem na Sorbonně a na univerzitě ve Štrasburku, byl členem Francouzské akademie věd a Londýnské královské společnosti.      
Od roku 1847 se počíná Pasteurova vědecká dráha, korunovaná několika geniálními objevy.

Stereochemie, anaerobní organismy, pasterizace
Titul profesora získal za objev chirality. V krystalech vinné révy objevil různé prostorové uspořádání atomů v molekule (disymetrii), jež ovlivňuje tvar a optické vlastnosti krystalů. Tímto položil základy tzv. stereochemie.            
Roku 1854 začal pracovat na univerzitě v Lille. Vědecky potvrdil, že alkoholové kvašení je způsobeno kvasinkami, a kvašení je dílem živých buněk bez přístupu vzduchu (objev existence anaerobních organismů).  
Zároveň dokázal, že kysání vína, piva nebo mléka  je způsobeno bakteriemi, které se zničí při ohřátí potravin na 60-75°C. Dodnes se tomuto procesu říká pasterizace.

Zrod imunologie
Pasteur se postaral i o vznik dalšího vědního oboru-imunologie. Získal oslabeného původce cholery drůbeže a naočkoval je pokusným zvířatům. Ta byla najednou proti této nemoci odolná.

Joseph Meister – chlapec, který „vstal z mrtvých“
6. července 1885 byl devítiletý chlapec Joseph pokousán psem nakaženým vzteklinou (lyssa, rabies canina). Bezradný místní lékař posílá matku s chlapcem za doktorem Pasteurem, který v té době zkoumá očkovací látku proti této nemoci. Louis Pasteur stojí před osudovým rozhodnutím: aplikovat novou metodu na člověku nebo nechat tohoto chlapce zemřít? Rozhoduje se podstoupit tento experiment a po týdnu mučivých pochybností a následujících ještě dvou týdnech nejistot může Joseph Meister opustit laboratoř zdráv.
Od té doby zachránil Pasteurův objev život tisícům lidí.

Lékařská věda se symbolicky rozděluje na „období před Pasteurem“ a na období „po Pasteurovi“. Právě Pasteur ovlivnil Josepha Listera, který zavedl do chirurgické praxe antiseptické metody.

V Paříži byl roku 1888 založen mikrobiologický ústav, který byl právem nazván Pasteurovým jménem a který dodnes patří ke špičkovým pracovištím svého oboru.

Tak, jak tomu často v životě bývá, i nyní se našli závistivci a nepřátelé, kteří rozpoutávali proti Pasteurovi štvavou kampaň, která podlomila jeho zdraví. Mimochodem některými lidmi milujícími spiklenecké teorie je o Pasteurovi dodnes vedena polemika jako o podovodníkovi a zloději myšlenek prof. Antoina Béchampa.      
Louis Pasteur zemřel 28. září 1895 nedaleko Paříže.

Katolická víra
Možná si váží svět Pasteura především pro jeho objevy a odvahu s jakou dokázal jít po cestách využití svých obdarování. Můžeme však vnímat, že jeho život stál na pevném základu: Louis Pasteur celý život žil jako zbožný a poctivý katolík. Dokázal nejen smířit vědu a víru ve svém osobním životě, ale dospěl k přesvědčení, že opravdové studium a opravdová víra mají k sobě velmi blízko a navzájem se posilují.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur
http://www.velkaepocha.sk/200710013462/Louis-Pasteur-premozitel-neviditelnych-nepratel-lidstva.html
http://www.seminarky.cz

Slavné citáty(údajně vyslovené Louisem Pasteurem):
"Má studia a výzkumy mě přivedly k tomu, že mám skoro takovou víru, jako bretaňský sedlák. Ale jsem si jist, že kdybych ještě více studoval a zkoumal, měl bych víru bretaňské selky."

„Sklenice vína obsahuje více filozofie než všechny knihy světa.“

„Chuť vína je jako jemná poezie.“

Zobrazeno 3606×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka