Marek Eben

18. 12. 2010 0:00
Rubrika: osobnosti

Váleček ze seriálu Kamarádi, vtipný a chytrý moderátor, herec, písničkář, skladatel, textař, trpělivý manžel,...

To všechno se mi vybaví, když slyším tohle jméno. Syn vynikajícího českého hudebního skladatele Petra Ebena, který psal nejen moderní vážnou hudbu, ale napsal i jednu z nejkrásnějších (pro mne) rytmických mší: čeká mne den a když tě potkám Pane, ponesu lehčej jeho žár; už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout; v čas úzkosti v čas podmračený, ať Pane jedno jsme; za to, že v stromech přečtu život,... to jsou slova písní, která mi ve spojení s úžasnou melodií byla nejednou posilou i radostí. Já vím, mám psát o Markovi, ale rodiče jsou Ti, kteří nám jako první ukazují svět a jsou příkladem pro náš život.

Píše se o něm hodně, takže jestli ho ještě neznáte :-), přečtěte si o něm třeba tohle:

Český herec, moderátor, hudební skladatel, zpěvák a kytarista se narodil 18. prosince 1957 v Praze. Jeho otcem je nedávno zesnulý skladatel Petr Eben (zemřel 24.10.2007) a jeho strýcem je další český skladatel Ilja Hurník. Marek má dva bratry, staršího Kryštofa (*1954) a mladšího Davida (*1965). K herectví se poprvé dostal v roce 1969 v šesti-dílném seriálu KAMARÁDI v roli Válečka a o čtyři roky později v jeho pokračování. V roce 1977 hraje v televizní pohádce O LÍNÉM HONZOVI roli Honzy, maminku mu hrála Dana Medřická a krále Jiří Sovák.


V roce 1979 dokončil studium na Státní konzervatoři v oboru hudebně-dramatickém a přijímá angažmá v Divadle V. Nezvala v Karlových Varech a později i v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně. Se svými bratry se kterými založil hudební skupinu Bratři Ebenové získal v témže roce interpretační cenu v Olomouci na trampském a folkovém festivalu Porta. V roce 1981 získává dvě ceny “Mladá osobnost roku“ a “Tip Melodie“. O rok později si bere za manželku herečku Markétu Fišerovou, se kterou je ženatý dodnes. Společně si zahráli v romantickém televizním filmu TVÁŘ ZA OKNEM z roku 1985. V roce 1986 Markova žena Markéta těžce onemocněla a skončila na invalidním vozíku i přesto ale manžela doprovází na různých akcích.

V roce 1983 se Marek stává členem pražského Divadla Ypsilon ve kterém setrval až do roku 2002. Zahrál si zde v několika inscenacích např. Divadlo za časů Nerona a Seneky, Sebevrah nebo Mozart v Praze (1991), k dalším dvěma inscenacím Vosková figura a Amerika složil i hudbu. Hudbu ale píše i pro jiná divadla. Je autorem hudby k inscenacím Othello, Matěj Poctivý a pro ND Zimní pohádka. Se svými bratry vydal tři desky: Malé písně do tmy (1984), Tichá Domácnost (1995) a Já na tom dělám (2002). Společně se pak podíleli i na “LP“ Adventní písně a koledy s Martou Kubišovou. Jejich poslední album bylo oceněno Zlatou a dvojnásobně Platinovou deskou. V roce 2004 jim vyšlo i dvd Ebeni v zahradě, což je záznam z koncertu, který se uskutečnil v Ledeburské zahradě pod Pražským hradem.

V letech 1986–1991 si zahrál v několika televizních pohádkách např. BALÓNOVÁ POHÁDKA, O PRINCI BEČKOVI nebo ZÁLETY KOŇSKÉHO HANDLÍŘE. V letech 1991 - 2001 moderoval pořad TÝTÝ a získal zde následující ceny. Třikrát byl bronzový a jednou stříbrný v kategorii “bavič-moderátor zábavných pořadů“, v kategorii “moderátor publicistických pořadů“ byl dvakrát zlatý, čtyřikrát stříbrný a dvakrát bronzový. Jako absolutní vítěz se stal dvakrát v rocích 2001 a 2003. Jako moderátor se v ČT každý měsíc objevoval v historické soutěži O POKLAD ANEŽKY ČESKÉ, která byla vysílána v letech 1993–2003. Od roku 1994 uváděl zábavný pořad na tehdy začínající tv Nova RUSKÁ RULETA, kde dvojice Lábus/Kaiser hrála tři vylosované scénky z osudí a pokaždé měli na přípravu zhruba tři minuty.

Od roku 1998 má v ČT vlastní televizní talk-show NA PLOVÁRNĚ, což je zhruba 25 minut klidného a příjemného povídání s různými lidmi, různých profesí (např. Bill Gates, Václav Havel, Genesis, Dalajláma). Pořad vyšel i knižně. V poslední době je znám především díky společnému moderování s herečkou Terezou Kostkovou v hudebně-tanečním pořadu STARDANCE a každé léto ho vídáme v pořadu FESTIVALOVÉ VTEŘINY z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde jako moderátor celé akce působí již od roku 1996. Můžeme ho také vidět jako stálého hosta v Divadle Ypsilon v inscenacích Praha Stověžatá, Prodaná nevěsta či Mozart v Praze.

Zdroj: http://www.csfd.cz/herec/7757-marek-eben/

nebo:

wikipedia.org/wiki/Marek_Eben

ona.idnes.cz/spolecnost.asp?c=A090421_144240_ona_ony_jup


/růžetrnitá/

 





Zobrazeno 7341×

Komentáře

růžetrnitá

Vojta O:
Máš pravdu, ten článek je staženej bez úpravy, odkaz je pod ním, protože psát o Markovi stručně, jasně , přehledně a výstižeě je obtížný při rozsahu jeho tvorby. Omlouvám se a díky za připomenutí :-)

SirPeZ: dík za připomínku - rozumím... :-)

Heli, to je mezi námi, "spisovateli událostí OK"
Já si při psaní notovala: "vlečky šustí o paty, výstřihy dost hambatý, pánové zvou k tanci, na toho, kdo zazlobí, má mydlář své nádobí,...
u letohrádku královny Aninky bude ti šeptat do rána, zpívající fontána,..."

Točila jsem ty Malé písně do tmy pořád dokola....

Patrik Krupička (SirPesZ)

helča> Proto ty uvozovky :-). To totiž nemá indikovat věk, ale čeština nezná slovo, které bych mohl použít. Podobné by mohlo být zatvrzelý, ale to je takové moc silné s negativním nádechem.
Mimochodem, jak Marek říkával: "Chtěli jsme hrát takovej ten tvrdej rock, ale podívejte se na nás. Copak to jde, s těmahle ksichtama?"
:-)

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka