Muž činu - bl. Adolph Kolping

4. 12. 2010 0:04
Rubrika: svatí

Nejen pedagogům, ale především mladým lidem může být velmi blízký bl. Adolph Kolping


Narodil se 8. prosince 1813 u Kolína nad Rýnem. Velmi brzy poznává bídu prostých nevzdělaných lidí - nejprve se vyučil obuvníkem, ale postupně vystudoval nejen gymnázium, ale také teologii a r. 1845 byl vysvěcen na kněze.

V tehdejší době nebyl asi Kolping úplně typickým knězem - často zdůrazňoval, že se z kazatelny káže křesťanství teoreticky, "ale v našem praktickém životě je třeba se naučit pohlížet na každodenní život očima křesťana. Proto je nutné, aby učitelé Boží pravdy přišli mezi lidi..."

Jako kněz se seznámil s učitelem Johannnem Gregorem Breuerem, který vedl spolek mladých katolíků, hlavně tovaryšů. Toto jejich setkávání se stalo základem dnešního Kolpingova díla.

Kolping velmi podnítil vnitrocírkevní diskuzi o sociálních otázkách. Tovaryši a jejich bída mu nebyla lhostejná. Muž činu dokázal, že v roce jeho smrti (1865) se jeho dílo rozšířilo po celé Evropě a severní Americe.

V necelých 53 letech umírá na rakovinu plic.

Kolping naprosto vážně přijal své poslání: "Nejprve se chci snažit být člověkem, naučit se chápat vyšší poslání,ke kterému byl člověk zrozen, rozpoznat a naplňovat povinnosti člověka, které ho činí spravedlivým, žít mezi bližními a pomáhat jim.

Poté, co poznám cesty vedoucí k dokonalosti, chci po nich kráčet pevným krokem, chci rozpoznat a bránit pravdu, přiznat si otevřeně, co se děje v mojí duši, stát se svědkem pravdy a bližnímu bratrem..."

27. října 1991 byl papežem Janem Pavlem II. blahořečen. Při této příležitosti o něm papež řekl, že je svými odejemi průkopníkem a předchůdcem velkých sociálních encyklik.

"Křesťanství nejsou žádná prázdná slova, ale živý děj. Žijme křesťanství mezi sebou poctivě, konejme společně dobro, pomáhejme ostatním, chraňme ostatní před zlem a pak bude lépe na světě."

Kolpingovo dílo se prezentuje jako škola demokracie, kde se členové učí společně plánovat, diskutovat a jednat. V centru křesťanské nauky stojí lidská důstojnost - k tomu patří také to, že se Kolpingova rodina staví proti potratům a eutanázii.

Hlavním sídlem v České republice je Žďár nad Sázavou, celkově je v současnosti Kolpingových rodin v ČR registrováno asi 30.

www.kolping.cz

Zobrazeno 1396×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka