"Osvětimský anděl"

23. 12. 2010 6:48
Rubrika: osobnosti

Na dnešek připadá výročí smrti sr. Anděly Autschové, OSST.


Narodila se v r. 1900 v Rölleckenu v Severním Porýní. Dne 27. září 1933 vstoupila do řádu trinitářek v Mötzu v Tyrolsku. 28. září 1938 složila věčné sliby, a od té doby nosila jméno Anděla od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Po obsezení Rakouska hitlerovskými vojsky vyřkla větu: "Hitler je metla pro celou Evropu." a tato věta znamenala její zatčení. Kdosi, kdo jí slyšel, ji udal. V srpnu r. 1940 byla zatčena, a uvězněna v koncentráku v Ravensbrücku. Zde s nasazením vlastního života snažila se pomáhat těm, s nimiž byla vězněna.

Po zhruba roce a půl byla transportována do Osvětimi, kam přibyla 26. března 1942 (právě v den svých 42. narozenin). Zde byla přidělena na práci v prádelně a při rozdílení jídla. Opět se spoluvězeňkyním snažila pomáhat, jak jen mohla. Obstarávala jim teplou vodu na mytí, mýdlo, a různě jim vylepšovala, když to šlo, příděly jídla. Také ukrývala nemocné, aby se mohli trochu zotavit (táborové "nemocnice" v koncentrácích sice bývaly, ale nemocní tam spíše umírali, než aby se uzdravovali). Tím, co pro spoluvězně dělala, stala se pro ně oporou v bídě a krutosti koncentračního tábora. Začalo se jí říkat "Osvětimský anděl".

Sr. Anděla zemřela 23. prosince 1944. Na Osvětim byl učiněn nálet, a sr. Anděle selhalo srdce. Její pozůstatky byly spáleny v táborovém krematoriu. Její spoluvězenkyně, židovská lékařka, o ni později napsala: "Do tohoto blázince přišla Anděla jako úsměv ranních červánků, jako paprsek slunečního světla."

Dne 8. března 1990 byl zahájen beatifikační proces sr. Anděly.

 

Zobrazeno 3039×

Komentáře

růžetrnitá

Úžasná žena. Díky za článek.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka