Zde ve svatostánku je náš Spasitel

11. 12. 2010 0:00
Rubrika: události

Před 61 lety došlo v obci Číhošť k dodnes plně neobjasněné události.

 


 

Dnes je 11. prosinec, den před 3. nedělí adventní, a právě 11. prosince 1949, tehdy o 3. adventní neděli, při Mši svaté v kostele v Čihošti došlo k pohybu kříže na hlavním oltáři. Stalo se tak během kázání místního kněze, P. Josefa Toufara, když tento ukázal na svatostánek, a řekl slova: "Hle, uprostřed stojí ten, kterého neznáte. Zde ve svatostánku je náš Spasitel."

Kříž se několikrát vychýlil do obou stran, a nakonec zůstal natočen mírně na stranu. Pohybu kříže si všimlo několik farníků, sám P. Toufar však nikoliv. Ten se to dozvěděl až později.  Stejný pohyb kříže se měl opakovat ještě na Hod Boží Vánoční. Do Čihoště putovali věřící, ale o věc se začala zajímat také StB.

Farář Toufar byl zanedlouho z Čihoště vpodstatě unesen - příslušníci StB se mu představili jako novináři, chtějící ukázat interier kostela. Když s nimi farář vyšel ven, byl zatažen do auta, a odvezen do Valdic. Zde jej dostal na starosti vyšetřující, jménem Ladislav Mácha. Ten měl příkaz z Toufara dostat přiznání, že pohyb kříže byl výsledkem farářovy manipulace. Ten však jakoukoliv manipulaci s křížem odmítal. Skutečně se vyšetřující snažil jak mohl. Farář Toufar jeho výslechové metody nakonec nepřežil. Zemřel 25. února 1950 na následky mučení pří výsleších. Oficiální zpráva o úmrtí byla sepsána tak, že jako příčina smrti byla uvedena perforace žaludečního vředu, a o jeho úmrtí se příbuzní dozvěděli až o několik let později.

O Čihošti byl natočen film "Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení" - ve filmu byl farář Toufar obviněn ze zkonstruování zařízení na pohyb kříže. Pamětníci však vzpomínají na to, že P. Toufar byl manuálně velice nešikovný, a nedokázal si ani vyměnit prasklou žárovku. Původně měl ve filmu hrát osobně, ale na natáčení byl přivezen v tak žalostném stavu, že ztratil vědomí, a musel být nahrazen hercem. Mimochodem: zařízení, které StB prezentovala jako přístroj na pohyb kříže bylo fakticky nepoužitelné.

V r. 1998 měly události dohru - 11. prosince toho roku byl svěcen v kostele nový oltář. Po bohoslužbách se přítomní odebrali na faru. Zde byl na zamrzlém okně zjištěn obrys kříže, který dle pamětníků odpovídal původnímu kříži z hlavního oltáře (který byl během natáčení "dokumentu" zničen).

Zdroje:

- http://www.regionalist.cz/cihost/index1.htm

Zobrazeno 1419×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka