Brněnská alma mater

28. 1. 2011 8:42
Rubrika: události

Měst, kde se to hemží vysokoškoláci, je v naší zemi poměrně dost. V jednom z nich však právě dnes mají místní studenti jedinečný důvod k oslavě... Kde? V Brně!


A proč zrovna v Brně? Alma mater některých z nich, brněnská Masarykova Univerzita, totiž právě dnes slaví své 92. "narozeniny".

Masarykova Univerzita, druhá největší univerzita v České republice, byla zřízena v lednu 1919 (tedy poměrně krátce po založení československého státu). Své trvalé bydliště našla v Brně. Právě Brno, jehož ulice se o prázdninách výrazně vyprázdní a nezvykle zmlknout, je díky ní označováno jako ryze studentské město.

Na počátku vzniku univerzity stál kdo jiný než Tomáš Garrigue Masaryk. Tomu se, i přes počáteční odpor německých obytel Brna, kteří se báli, že postavením české univerzity v Brně opadne jejich vliv ve městě, povedlo prosadit vznik této české univerzity. Na té první "masaryčce" se zájemci mohli vzdělávat pouze na čtyřech fakultách - Právnické, Lékařské, Přírodovědecké a Filozofické. Posláním této nové univerzity bylo, řečeno slovy pamětní listiny, aby "žila, mohutněla a kvetla v ušlechtilém závodění se starší sestrou pražskou".

Budoucnost univerzity ale nevěštila jenom chvíle vzestupu a úspěchu, ba právě naopak, čekaly jí krušné okamžiky. Osudová chvíle univerzity přišla spolu s koncem třicátých let, kdy byla nacistickými okupanty 17. listopadu 1939 uzavřena.

Následující válka pak napáchala škody nejen na materiálním zázemí univerzity, ale i na životech studentů, profesorů a dalších zaměstnanců. Například Přírodovědecká fakulta ztratila v důsledku nacistického teroru celou čtvrtinu svého profesorského sboru.

Ani následující léta by se nadala označit jako idylická - předpokládanou obnovu univerzity zbrzdil únorový převrat v roce 1948, následovaly čistky, které odtranily 5% studentů pedagogické fakulty a 46% procent studentů právnické fakutly. V roce 1953 byla od univerzity dále odloučena Pedagogická fakulta. Vládním nařízením ze srpna 1960 byla zrušena Farmaceutická fakulta, jediné učiliště tohoto zaměření v Čechách a na Moravě. Univerzitu tehdy tvořily pouhé tři fakulty. V té době také univerzita ztratila své původní jméno a do šedesátých let vstupovala jako Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně.

V šedesátých letech se v návaznosti na uvolnění politického režimu i poměry na univerzitě zlepšují. K univerzitě se vrací pedagogická fakulta a je obnovena fakutla právnická.

A konečně, v roce 1990 opět přijímá univerzita své původné jméno, tedy jméno Masarykovo. V roce 1990 pak byla zřízena Ekonomicko-správní fakulta, v roce 1994 Fakulta informatiky, v roce 1997 Fakulta sociálních studií a v roce 2001 Fakulta sportovních studií. Ke konci roku 1999 studovalo na osmi fakultách univerzity ve všech formách studia 18 800 studentů, z toho 572 cizinců.

 

Čerpáno:

www.muni.cz

Zobrazeno 2362×

Komentáře

katerzina

to je armáda..

vojtec

počítám-li dobře, tak je to jen za posledních 11 let nárůst o 127%. Jinými slovy se od doby, kdy jsem končil svou povinnou školní docházku, počet vysokoškoláků v Brně více než zdvojnásobil... A pak nemaj být narvaný šaliny... Uvážíme-li, že ty největší šaliny v Brně mají obsaditelnost asi 200 osob, tak kdyby všech těch 42 705 studentů chtělo jet zaráz šalinou, tak je to přes 200 šalin, což jsou víc než dvě třetiny všech šalin ve štatlu vůbec. A proto máme v Brně narvaný šaliny... :-)

vojtec

a ještě jedno srovnání: Jihlava nebo Karlovy Vary jsou města, která mají jen něco málo přes 50 000 obyvatel, takže dost možná je brněnští studenti za chvílu doženou

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka