P. Richard John Neuhaus

8. 1. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

se narodil v Kanadě 14. května 1936.


Jeho rodina se však přestěhovala do USA. Podle příkladu svého otce se v roce 1960 stal luteránským pastorem. Po řadu let sloužil v chudé brooklynské farnosti. Všedesátých letech se naplno zapojil do tehdejšího sociálního, antirasistického a protiválečného hnutí. Spolupracoval s Martinem Lutherem Kingem v boji za práva černých Američanů Odmítl však akceptovat příklon hnutí k levicovému radikalismu a k prosazování potratů, proto se s ním rozešel.
Svoji nejznámější knihu vydal v roce 1984: The Naked Public Square: Religion and Democracy in America (Nahý veřejný prostor: Náboženství a demokracie v Americe)

Některé klíčové teze, které představil v této knize, později poopravil v sérii článků v rubrice The Public Square v časopise First things (První věci), které vychází i jako sborníky.
Jde o reflexe o místě náboženství ve veřejném životě. To je Neuhausovo hlavní téma, které promýšlí s pozoruhodnou hloubkou a také o něm strhujícím způsobem přednáší (na internetu lze najít některé nahrávky v MP3). Jeho nejtrefnější postřehy se ale týkají především Ameriky a nejsou přímo přenosné do evropského prostředí.
Neuhaus se hlásil ke střednímu proudu (ELCA) americké Lutherské církve, ale názorově byl stále konzervativnější. Byl považován za jednoho z nejvýraznějších amerických protestantských intelektuálů a těšil se značné popularitě. Jeho oznámení v roce 1990, že se rozhodl stát katolíkem, proto vyvolalo velké pozdvižení. Neuhaus nebyl ženatý a v roce 1991 přijal katolické kněžské svěcení.

V roce 1990 Neuhaus založil ekumenický časopis o otázkách vztahu náboženství, kultury a společnosti: First things.Časopis je orientovaný konzervativně a důsledně pro život, ale současně je ekumenický – mírně snad převažují příspěvky katolických autorů, ale najdete zde i mnoho textů z protestantismu či judaismu, méně často jiných náboženství.
Hlavními tématy P. Neuhause byly náboženská svoboda v demokracii, kultura života a hluboce chápaný ekumenismus. Jeho promluvy a články byl charakteristické věcným, apelativním a současně optimistickým tónem, přímostí a poctivostí, srozumitelností a jasností výkladů i argumentů.

P. Neuhaus znal velmi dobře život a dílo Josepha Ratzingera, o němž tvrdil, že jednou bude papežem. Při vyhlášení závěru posledního konkláve projevil na komentátorském stanovišti ve studiu neskrývané nadšení, že Duch Svatý právě tudy vede katolickou církev.

8. ledna 2009 byl P. Richard John Neuhaus povolán před Boží tvář. V dvaasedmdesáti letech zemřel po asi čtrnáctidenní hospitalizaci na komplikace provázející rakovinu.

Zdroj:  David Petrla, http://oslik.wordpress.com/2008/08/26/katolicti-konvertite-p-richard-john-neuhaus/

Kousek z životopisného snímku otce R. J. Neuhause můžete shlédnout zde

Zobrazeno 1212×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka