Sicut dudum

13. 1. 2011 0:00
Rubrika: události

je název encykliky vydané ve Florencii 13. ledna 1435 papežem Evženem IV.


Týkala se zotročování domorodců na Kanárských ostrovech španělskými obchodníky s otroky. Španělé však papeže ignorovali a tvrdili, že domorodci nejsou lid, ale pouze druh zvěře. Evžen IV. jednoznačně v encyklice hlásal, že domorodci jsou lidé, bytosti s rozumem a duší a odsoudil jakoukoli myšlenku, která obhajuje otroctví, a označil ji za blud. Jde o první dokument v dějinách, který odsoudil otroctví.

Zotročování
Domorodí zajatci bez ohledu na své vyznání byli prodáváni do otroctví. Obchodování člověkem je podle papeže skutek podstatně zlý a odůvodňování takového jednání je věroučným bludem.

Zrušení otroctví
Papež nařizuje, aby do 15 dnů od vydání této encykliky, byli všichni otroci osvobozeni. Tito lidé jsou zcela a navždy svobodní. Kdo by toto neuposlechl, bude automaticky exkomunikován. Exkomunikován bude i ten, kdo by nadále člověka zajímal pro otroctví, zotročoval nebo s ním obchodoval.
Lze jen litovat toho, že tento papežský výnos (podobně jako mnoho dalších) zůstal dlouhý čas nenaplněn

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sicut_dudum

Text encykliky v angličtině najdete zde (neověřena relevantnost anglického textu).

V roce 1462 papež Pius II. označil otrokářství jako těžký hřích (magnum scelus).  Papež Pavel III. v roce 1537 opětovně zakázal zotročování  Indiánů a ostatních lidí v papežské bule Sublimus Dei, což zopakoval a potvrdil i papež Urban VIII. v roce 1639 při schvalování jezuitské mise do Afriky. Také papež Benedikt XIV. v bule Immensa Pastorum principis (r. 1741) odsoudil otrokářství jako takové a výslovně jmenoval otrokářský systém v Americe.

Zrušení otroctví v datech

Je dobré si uvědomit, že v českých dějinách aktivně vystupoval proti otroctví sv. Václav, který vykupoval lidi z otroctví (v Praze tehdy existoval důležitý evropský trh s otroky).

Dodnes však existuje novodobé otroctví proti němuž bojuje např. organizace CSI.

Zobrazeno 1730×

Komentáře

Podiven

Poznamenám jen, že domorodci na Kanárských ostrovech - Guančové - nebyli černoši, naopak, šlo o lid bílý a světlovlasý.

ViZ

Pak je to nepřesně v úvodu k anglickém textu encykliky... Opravím to.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka