Zavraždění Caliguly

24. 1. 2011 0:00
Rubrika: Nezařazené

Roku 41 byl zavražděn římský císař Gaius Caesar Augustus Germanicus.


Caligula se narodil roku 31. sprna roku 12 jako syn významného a římským lidem milovaného vojevůdce Germanika. Už jako dvou nebo tříletý se společně s otcem účastnil tažení v severní Germánii. Onu přezdívku Caligula dostal od legionářů právě v tomto období. Jelikož nosil miniaturní legionářský úbor včetně vojenských bot (caliga - botička).

Císař Tiberius společně s prefektem pretoriánů Seianem likvidoval všechny, kteří by mohly vznést nárok na císařský stolec a tím jeho vládu ohrozit, a tak byl roku 19 zavražděn Germanicus, Caligula roku 27 "vězněn" u své babičky Livie, Caligulova matka Agrippina se svým nejstarším synem Neronem byla roku 29 vykázána do vyhnanství a další členové rodiny zavražděni a nebo uvězněni. Roku 31 byl popraven i Seinan. Úvádí se, že Caligula měl výtečné herecké nadání a přesvědčil Tiberia o svých nejlepších úmyslech v císařův prospěch natolik, že jej Tiberius nejenže nenechal popravit, ale dokonce mu roku 33 přenechal čestný úřad a roku 35 byl určen jako Tiberiuv nástupce.

Historici se tak docela neshodují, zda byl Tiberius zavražděn, či zemřel přirozenou smrtí (ačkoliv já osobně si myslím, že být zavražděn byla tou dobou pro císaře přirozená smrt, pozn. SPZ), každopádně roku 37 se Caligula stává císařem. Jakožto syn Germanika byl v oblibě u lidu a byly do něho vkládány naděje na změnu po Tiberiově vládě (obzvláště ke konci plná nepokojů a chystaných převratů). Caligula si z počátku opravdu naklonil lid i vojsko, především penězi, dary a pořádáním her. Netrvalo to ale dlouho (6 až 7 měsíců) a Caligula onemocněl. Po této nemoci viděl všude spiknutí a zatýkání a vraždy začaly nanovo, podobně jako za vlády Tiberia. Dále zaváděl mnoho neuvážených reforem a řím začal strádat. Budoval také mnoho nákladných staveb, většinou kvůli vlastnímu pohodlí, konal nesmyslná vojenská tažení (vytáhl na Británii, ale u moře se zastavil, nechal vojáky zbičovat mořskou vodu a tím se prohlásil vítězem nad Neptunem a senátem si nechal schválit triumf, atd.).

A tak se stalo, že byla pretoriány a několika senátory naplánována vražda císaře. Stalo se tak 24. ledna roku 41 během pompézních her na oslavu Augusta. Senátoři chtěli této situace využít pro znovuobnovení republiky, ale pretoriáni nechali jmenovat císařem Caligulova strýce Claudia (který se ustrašeně skrýval za závěsem).

/SirPesZ/

Zdroje:

wikipedia.cz
ireferaty.cz
zivotopisyonline.cz
velikani.cz
antika.avonet.cz

Zobrazeno 4194×

Komentáře

Felson

Ja, Claudius :)

Patrik Krupička (SirPesZ)

Jo, dobrá knížka - i Claudius Bůh. Historický události tam více méně seděj, jen je třeba brát s rezervou všechno, co se tam píše a mít na mysli, že stále je to "jen" román.

Podiven

Doporučuji dobový bulvár, Suetoniovy Životy dvanácti císařů. Tam se člověk dozví věci... :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka