Prožila život ve shodě s evangeliem

12. 2. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

prohlásila komora reprezentantů amerického Kongresu poté, co v sobotu 12. února 2005 byla zavražděna Dorothy Stang.


Narodila se 7. června 1931 v Daytonu (stát Ohio, USA). Vstoupila do řádu sester Notre Dame de Namur ( založených sv. Julie Billiart v roce 1804) Nejprve byla učitelkou na katolických školách, posledních 22 let žila v tropické oblasti Brazílie, kde bojovala za práva drobných zemědělců. Aktivně vystupovala proti nezákonným záborům půdy a ilegální těžbě dřeva velkofarmáři a dřevařskými společnostmi, které používají zastrašování, násilí a zbraně, aby vyhnaly místní obyvatele z jejich pozemků.
„... hlásala Boží dobrotu a lásku nejchudším a obhajovala je, zvláště ženy děti na zapomenutých místech,“ pokračuje rezoluce komory reprezentantů.
V roce 2004 byla zvolena „ženou roku“. Její popularitu nelibě nesli zvláště ti, proti jejichž nespravedlnosti bojovala. Navzdory výhružkám nepřestala obhajovat spravedlnost pro nejchudší.

"Dorothy byla na seznamu smrti po léta, a přesto ji vláda státu Pará nedokázala ochránit. Nebyla přitom sama, protože zde existuje mnoho bojovníků proti ničení deštných pralesů a za práva původních obyvatel, jejichž životy jsou v nebezpečí,“ prohlásil  Paulo Adario, koordinátor kampaně na záchranu Amazonie.  Za posledních dvacet let přišlo jen ve státě Pará o život přes 500 lidí v souvislosti s pozemky a kácením lesů.

Na stránkách filmu Zabili sestru Dorothy ji můžete vidět v několika záběrech. V traileru filmu si můžete v několika záběrech sáhnout na krutou realitu její smrti i nechat se konfrontovat s výpověďmi jejích vrahů... To vše s podmalbou působivé hudby a záběrů deštného pralesa.

 

14. února doprovázel sestru Dorothy na cestě k jejímu poslednímu odpočinku více jak 4 km dlouhý průvod chudých, za jejichž práva položila život.

 

Zdroj: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=3900
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dorothy_Stang


Zobrazeno 1477×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka