„Čiňte dobře, bratři!“

8. 3. 2011 0:00
Rubrika: svatí

…tak povzbuzoval své druhy žebrák, dobrodruh, ochránce chudých a nemocných a zakladatel řádu Milosrdných bratří, svatý Jan z Boha.

 


 

Jeho cesta ale vůbec nebyla jednoduchá a přímá. Narodil se jako Juan Ciudad v roce 1495 v Montemor-o-Novo, malém portugalském městečku, asi 100 km od Lisabonu. Z neznámých důvodů v osmi letech utekl z domova a žil jako pastýř ovcí a koz u Toleda (vzdáleno od místa jeho narození kolem 300 km) Později se nechal naverbovat jako žoldnéř, s armádou se dostal až k Vídni, poté pokoušel štěstí v severní Africe, kde pomáhal při stavbě opevnění, u Gibraltaru se snažil živit jako knihkupec. Ve 40 letech, unaven dobrodružným stylem života, odchází do Granady, kde, jak doufá, začne v klidu pracovat jako knihkupec.

Přichází na bohoslužbu, kterou slouží Jan z Avily. Při kázání zažije silné obrácení, padá na zem, bije se kameny a začne volat: „Milosrdenství! Slitování!“ Jako blázen je odvezen do špitálu a s pomocí a duchovním vedením Jana z Avily se začíná Jan pomalu měnit. Jako proměněný přijímá Krista a přichází k Panně Marii Guadalupe.

"Kdybychom uvažovali o velikosti Božího milosrdenství, neustali bychom konat dobrodiní, pokud by to bylo v naší moci."

Ačkoliv sám příliš neoplýval hmotnými statky, začal kolem sebe shromažďovat bezdomovce a nemocné. S podporou mnoha dobrodinců pro ně získal dům. Staral se jak o jejich tělesné zdraví, tak mu také ležela na srdci jejich duše. Postupně se k němu začali přidávat muži, jež přitahoval jeho příklad. Být bratr všech, dotýkat se srdcí, ochraňovat nuzné, to byl Janův život. Poté, co se snažil pomoci tonoucímu chlapci v ledové řece v roce 1550, nastydl a umírá.

Jeho nadšení, otevřené ruce a oči, žijí i dnes. Třeba v Brně, kde působí Hospitálský řád svatého Jana z Boha, který v duchu motta „Per corpus ad animam“ („Tělem k duši“) pečuje jak o nemocné, tak o lidi na okraji; závislé na drogách, mentálně postižené, lidi bez domova… Členové řádu skládají kromě obvyklých tří slibů (čistota, chudoba, poslušnost) ještě čtvrtý, slib hospitality – péče o nemocné.

Zdroj: http://www.milosrdni.cz/pages/domovska-stranka/sv.-jan-z-boha.php

/Kikina/

Zobrazeno 1232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka