Hlavně to nevzdat ... !

28. 3. 2011 0:00
Rubrika: svatí

Zdá se vám, že vám život klade do cesty jen samé překážky? Nebojte, nejste v tom sami. Život některých svatých nám ale dokazuje, že se nejde jen tak vzdát.


Jan Nepomuk Neumann se narodil v Prachaticích dne 28.3. 1811. Kdo by tehdy řekl, že zrovna tenhle člověk se jednou stane oblíbeným americkým biskupem? Že založí stovky škol a mimo jiné i reformuje americký kněžšký seminář?

Jan toužil stát se knězem. Své nižší svěcení přijal v kněžském semináři v Českých Budějovicích. Jeho kněžské svěcení ale bylo tehdy odloženo na neurčito, a to z důvodu, že kněží byl v té době nadbytek. To Jana zarmoutilo, neboť se chtěl stát služebníkem Božím právě prostřednictvím povolání kněžštví. Mohl tehdy čekat v Čechách a doufat, že snad brzo vysvěcen bude. Jeho touha po povolání však byla větší...

Na Boží volání odpověděl Jan rozhodnutím vydat se na misionářskou cestu do Ameriky a tam se snad stát vytouženým knězem. Bez peněz, bez jasné představy, kam má jít, odchází Jan ze své vlasti. Téměř v zápětí po příjezdu do Nového světa je přijat jedním z amerických biskupů a je mu uděleno kněžské svěcení. Po té odchází na své budoucí působiště v oblasti Niagarských vodopádů.

Stovky kilometrů překonával pro nás již ne zcela běžnými způsoby – na koni, ve člunu a pěšky. Mnohdy se prodíral lesy a močály, aby mohl navštívit i ty nejzapadlejší usedlosti. Své povolání bral vážně a chtěl ho sloužit plně. Po čase své služby vstupuje do redemptoristického řádu, a to z důvodu cítění potřeby prohloubení jeho duchovího života. Nakonec se stává i představeným všech redemptoristů na území USA.

V roce 1852 přijímá biskupské svěcení. I jako biskup usilovně pokračuje ve své misionářské činnosti. Snaží se pravidělně navštěvovat všechny farnosti své diecéze. Během svého osmiletého biskupského působení vybudoval 80 kostelů, ve kterých zavedl 40ti hodinové adorace. Ty se konaly jednou do roka, většinou v době, kdy se slavilo posvěcení kostela. Pozornost věnoval i zakládání farních škol. Když se stal biskupem, byly v celé diecézi pouze dvě farní školy, během jeho působení jich bylo již přes sto. Sv. Jan Nepomuk Neumann se tak právem pokládá za spoluzakladatele amerického katolického školství.

(...)

Čerpáno a více informací o životě Jana Neumanna naleznete ZDE: http://www.prachatice.cz/farnost/prachatice/.

Zobrazeno 1652×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka