Jana Ungerová - česká misionářka

7. 3. 2011 0:02
Rubrika: osobnosti

Jana Ungerová se narodila se 7. 3. 1971 v katolické rodině v Brně.


Mladší bratr se narodil postižený, což bylo pro celou rodinu dalším impulsem k prohloubení víry. Ve třinácti letech se díky setkání s Matkou Terezou rozhodla, že se také stane misionářkou.

Vystudovala obor Molekulární biologie a genetika na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Po několika letech práce ve výzkumu na Karlově Univerzitě v Praze absolvovala Školu evangelizace, kterou pořádala komunita ICPE (Mezinárodní katolický evangelizační institut) na Maltě. V této komunitě získala během následujících tří let další křesťanské vzdělání a katolickou formaci. Získala zkušenosti s pořádáním a vedením seminářů a rekolekcí ve školách i farnostech, se službou naslouchání a vnitřního uzdravení, s pantomimou a tvořivým přístupem k evangelizaci, s prací s mládeží a evangelizací v různých zemích (Polsko, Německo, Malta, Rumunsko, USA, Španělsko a další), s pomocí chudým a lidem na okraji společnosti (Rumunsko, Německo, Ukrajina) atd.

Misijně-evangelizační službě se naplno věnuje od roku 1998, do České republiky se vrátila v roce 2001. V současnosti se zaměřuje především na povzbuzení katolíků k prohloubení víry a vztahu s Bohem, nalezení svého místa v církvi a ve světě a předávání poselství evangelia druhým lidem; pracuje i mezi nevěřícími.

Zdroj: Pastorační středisko Brno.

A já si na závěr dovolím jednu osobní vzpomínku. Ano - i naše zem je misijní oblastí.  Jana byla loni jednou z překladatelů na exerciciích s otcem Eliasem Vellou, na kterých jsem byla. Přiznávám, zažila jsem i tlumočené přednášky, které překladatel naprosto zazdil:-) Když slyšíte tlumočit Janu, tomu, jehož slova překládá věříte a rozumíte. Otec Vella se dotkl problematiky vnitřního uzdravení po interrupci. Bolavé téma. Zvlášť když o tom mluví muž, kněz....Jana tlumočila jeho slova - jsi-li tu, nějaká ženo, která jsi z jakýchkoli důvodů nedovolila narodit se svému dítěti, dej mu jméno a přijmi ho. Pros ho o odpuštění....starší paní, která seděla asi tři řady přede mnou se nezadržitelně rozbrečela. Když jsme pak šli na adoraci do kostela, klečela před svatostánkem....a já věřím, že jsou pravdivá Ježíšova slova-komu bylo hodně odpuštěno, ten hodně miluje....:-)

Zobrazeno 9590×

Komentáře

HelenaH

vy jste hodní a děkuju za komentáře:-) Lukáši - díky za doplnění a za odkazy!!!! Moc.

Lorenzo

Měl jsem tu čest se setkat s Janou osobně a vždycky to bylo bájo.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka