Král vokalistů a mistr improvizace

11. 3. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Má hlasový rozsah 4 oktávy - a i když zpívá sám, dokáže vytvořit iluzi dvojhlasého (i vícehlasého) zpěvu. Dnes má narozeniny Bobby McFerrin.


Kdo z nás by si někdy nepobrukoval: Don´t Worry, Be Happy... Nejen pro jeho hudební kvality, ale také pro nenucený kontakt s publikem a mistrovskou improvizaci bych chtěla zažít jeho koncert.

Držitel deseti ocenění Grammy, z toho pětkrát za Nejlepší jazzový mužský zpěv, se narodil před 61 lety v New Yorku.

Jeho otec byl první afroameričan, který zpíval jako člen Newyorské metropolitní opery a později hrál ve filmu Porgy a Bess, díky čemuž se celá rodina r. 1958 přestěhovala do Hollywoodu.

Bobby měl rovnátka, a proto nemohl hrát na klarinet - a tak začalo jeho studium hry na klavír. A pak už následovala celoživotní dráha hudebníka. Od r. 1977 působí jako zpěvák a od 90. let i jako dirigent.

Kdo ho někdy slyší zpívat, asi nikdy nezapomene. Má totiž unikátní techniku, rozsah více než 4 oktáv a přestože zpívá sám, člověk má pocit, že slyší hlasů víc. Do toho všeho přidejme vynikající improvizaci a zapojení publika - a kdo by ho neměl rád.

R. 1984 vzniklo historicky první album, které nahrál sólově zpěvák bez předabování. V této době také začal spolupracovat s ostatními umělci a r. 1985 vyhrál první Grammy.

Největší úspěch přinesl rok 1988 a s ním už zmiňovaná píseň Don´t Worry Be Happy.

Pak už přišlo na řadu také dirigování - v den svých 40. narozenin Bobby dirigoval Symfonický orchestr San Francisca - a spolupráce s violoncellistou Yo-Yo Mou. Jeho nejnovější album vyšlo před rokem.

 

Pro zvídavé:

www.bobbymcferrin.com

www.bobbymcferrin.cz

 

A nakonec příjemné popovídání s Markem Ebenem Na plovárně:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/208522160100009/

 

 

 

Zobrazeno 1787×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka