Poustevník František

27. 3. 2011 0:00
Rubrika: svatí

27. března 1416 se narodil sv. František z Pauly.


Jeho rodiče dali při narození svého syna slib sv. Františku z Assisi, že půjde jako starší na rok do františkánského kláštera. František tam šel, ale po onom slíbeném roce odešel. Myšlenka na zasvěcený život ho už ale neopustila: asi r. 1435 odešel na pozemky svých rodičů a žil zde jako poustevník.

Později se k němu přidali další muži, a tak vznikla komunita. Postavili zde kostel a klášter a společně se snažili o kající způsob života a obrácení k Bohu. Řád byl schválen papežem Sixtem IV. a rozšířil se po celé jižní Itálii.

Téměř v 70 letech (1483) František odešel z Itálie do Francie - francouzský král Ludvík XI. si Františka vyžádal, aby jej uzdravil. František tak žil až do konce svého života na francouzském královském dvoře, stále ale jako pousteník.

Francie se tak stala druhým místem, odkud se jeho řád šířil. Kromě paulánů (také známí jako Nejmenší bratři sv. Františka z Pauly) založil František také klauzurní řád paulánek a třetí řád pro laiky.

František zemřel 2. dubna 1507 - na Velký pátek - v Plessis-lés-Tours, kde je také pohřben. Už o pět let později byl blahořečen a r. 1519 kanonizován.

V České republice najdeme paulány na poutním místě Vranov u Brna. (www.dc-vranov.katolik.cz)

Zobrazeno 1390×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka