Pracovat pro mír ve světě

18. 3. 2011 9:01
Rubrika: osobnosti

Sir William Randal Cremer, anglický liberální politik a pacifista, se narodil 18. března 1828 ve Farenhamu.


Narodil se ve velmi chudé rodině. Nedlouho po jeho narození otec opustil rodinu a maminka vychovávala tři děti sama ve velmi nuzných podmínkách. V 15 letech se vyučil tesařem a pracoval v loděnicích. Ve 24 letech odešel do Londýna. Zde se zapojil do odborového hnutí, v němž brzy prokázal své vůdčí schopnosti. Ve třiceti letech pomáhal organizovat kampaně za devítihodinovou pracovní dobu. Stal se národním lídrem Svazu tesařů a členem londýnské obchodní rady.
V roce 1964 vzniklo Mezinárodní dělnické sdružení (International Working Men's Association), jehož se účastnil i Karel Marx, a hned v následujícím roce se stal Randal Cremer jeho generálním tajemníkem. Po dvou letech se však dobrovolně vzdal této funkce, neboť toto sdružení bylo pklné těch,  „kdo se více starali o své ´-ismy´, než o opravdový pokrok.“
V roce 1868 kandidoval neúspěšně do britského parlamentu. Pomáhal založit Mezinárodní ligu míru, aby se předcházelo válečným konfliktům mezi národy. V roce 1870 se tato liga rozpadla v důsledku prusko-francouzské války. 21. července 1870 stál u zrodu „mírového výboru“, který intervenoval proti zapojení Británie do války. V prosinci se z tohoto mírového výboru stala Dělnické mírové sdružení (Workmen's Peace Association - WPA), s deklarovaným cílem „obhajovat řešení všech mezinárodních sporů arbitráží a ustavení Nejvyššího soudu národů k tomuto účelu.“ Jako sekretář tohoto sdružení se stal po zbytek života Rabndala Cremer mírovým aktivistou na plný úvazek. Vždy trval na tom, že jeho mírové aktivity byly v oblasti praktické politiky.
Roku 1874 se opět neúspěšně snažil kandidovat do  parlamentu, což se mu podařilo až v roce 1885 ve svých 57 letech.
V roce 1888 se sdružení přejmenovalo na Mezinárodní arbitrážní ligu (International Arbitration League - IAL), v níž se začali angažovat širší společenské vrstvy.
O rok později spolupracuje s Frédéricem Passy na založení Meziparlamentní unie (Inter-Parliamentary Union - IPU, francouzsky L'Union Interparlementaire - UIP), která spolupracuje s OSN a jejíž sídlo je v Ženevě.
Frédéric Passy získal v roce 1901 spolu s Henri Dunantem Nobelovu cenu míru. Po získání této ceny toužil také Cremer proto, aby bylo získáno uznání mírovým snahám. V roce 1903 mu byla udělena jako prvnímu samostatně Nobelova cena míru za jeho práci na tvorbě pravidel mezinárodních arbitráží.
Cremer získal také francouzský Řád čestné legie a norský Řád sv. Olafa.
Rytířem se stal v roce 1907.
Sir William Randal Cremer zemřel 22. července 1908 v Londýně.

 

Zdroj: http://www.nobel-winners.com/Peace/randal_cremer.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Randal_Cremer
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Passy

 

Zobrazeno 1259×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka