Vestfálský lev

22. 3. 2011 0:00
Rubrika: svatí

Před 65 lety zemřel německý šlechtic a kardinál - bl. Clemens August hrabě von Galen, jeden z největších kritiků Hitlerova režimu.


Narodil se 16. března 1878 jako jedenácté dítě politika hraběte Ferdinanda Heriberta von Galena a jeho ženy Elisabeth.

Po studiích rakouské jezuitské internátní školy se setkal s papežem Lvem XIII. (1899) a na základě soukromého rozhovoru s ním se rozhodl stát se knězem (na kněze byl vysvěcen 28. května 1904). R. 1933 pak byl zvolen münsterským biskupem.

Právě jeho ostrá kritika a protinacistická vystoupení mu dopomohla k přezdívce Lev z Münsteru nebo také Vestfálský lev. Kritizoval nejen filozofii nacismu a jeho díla, ale také jeho konkrétní zločiny - perzekuce katolické církve a "nepotřebných škodlivých jedinců".

Jeho ostrá kázání proti eutanasii vedla dokonce k tomu, že nacisté od ní veřejně ustoupili (i když ve skrytu ji prováděli dál).

"Jsou nyní zabíjeni, brutálně vražděni bezbranní nevinní, jsou utlačováni i lidé jiné rasy, jiného původu... Stojíme tváří v tvář neslýchanému vražednému šílenství národa!" (z kázání 3. srpna 1941)

Po válce stejně ostrým způsobem vystupoval proti zločinům, které byly páchány spojeneckými okupačními úřady a jednotkami v Německu. Od r. 1941 měl omezený pohyb a byl neustále sledován. Proti biskupovi přímo nikdo nezasáhl, byla ale zatčena a popravena řada kněží i věřících, kteří šířili opisy jeho kázání.

Papež Pius XII. jej jmenoval kardinálem, dlouho jím ale nebyl, krátce po jmenování zemřel na perforaci slepého střeva.

Je pochován v münsterské katedrále, r. 2005 byl prohlášen za blahoslaveného.

Zobrazeno 1389×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka