Walter kardinál Kasper

5. 3. 2011 2:05
Rubrika: osobnosti

se narodil 5. března 1933 v Heidenheimu (SRN, Badensko-Württembersko).


Na kněze byl vysvěcen 6. dubna 1957. Působil ve Stuttgartu, od roku 1958 se věnoval akademickému půsbení na univerzitě v Tübingenu a v Münsteru.
17. června 1989 byl vysvěcen na biskupa diecéze Rottenburg-Stuttgart.
Byl jmenován pomocným vedoucím Mezinárodní komise pro dialog mezi katolíky a luterány.
21. února 2001 byl jmenován kardinálem.
1. června 1999 byl jmenován sekretářem Papežské rady pro jednotu křesťanů, od 16. března 2001 působil jako její prezident až do 1. července 2010. Zároveň byl prezidentem Komise pro náboženské vztahy s židy. Po vydání deklarace Dominus Iesus (r. 2000) se otevřeně kriticky vyjádřil s obavami, že poškodí vztahy mezi katolickou církví a židy.

Zdroj:http://www.vatican.va/news_services/press/documentazione/documents/cardinali_biografie/cardinali_bio_kasper_w_en.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Walter_Kasper

Křesťanství
Věřit v církvi a s církví, to není důvod pro fixní ideologické stanovisko a pro církevní triumfalismus; věřit v církvi a s církví naopak znamená jít v církvi a s církví cestou trvalého obrácení a stále nového naslouchání Božímu slovu. ... Církev může být novým způsobem věrohodná právě jako církev putující, která je sama kající.
(Walter Kasper: O víře, nakladatelství Cesta, Brno 1990)

Kdo zná člověka
Odpovědí, která je nakonec jedině možná, je zvěst o milosti. Říká, že to, k čemu je člověk stvořen a povolán, čeho však nemůže vlastní silou nikdy dosáhnout, mu daruje z čiré milosti Bůh. Ba více: Milost není "něco", co nám Bůh daruje, milost je sám Bůh; milost je Boží sdělování a darování sebe člověku. Vykoupení je tedy nejen od Boha, vykoupení je vykoupení v Bohu; je to nejužší přátelství a společenství s ním. Zbožštění člověka (abychom užili výrazu Otců) je pravé zlidštění člověka a jeho nejvlastnější naplnění. Vtělení Boha v Ježíši Kristu a naše účast na tomto vtělení v Duchu svatém je proto cílem a smyslem stvoření. Ježíš Kristus nám vposledku zjevuje nejen to, co je pro nás Bůh; zjevuje nám také cíl a smysl člověka, odhaluje člověku člověka. Člověka zná jen ten, kdo zná Krista.
(Walter Kasper: O víře, nakladatelství Cesta, Brno 1990)

Zdroj: http://www.pastorace.cz/

UVEDENÍ DO VÍRY (Křesťanská akademie – Velehrad, Řím 1987)
Čtenář, který si klade otázky týkající se víry v dnešním světě ve smyslu proslulé chardinovské otázky: „Jaká je souvislost mezi tím, že roztloukám kamení tady na cestě, a tím, že věřím v Boha?“, zde najde už od prvních řádků myšlenky, které vyjadřují, co sám tuší. Kasperova kniha patří k těm, při jejichž čtení si říkáme: „Ano, přesně tak to vidím; jen to neumím tak přesně, výstižně vyjádřit jako on!“
Kasper nám mluví doslova a do písmene z duše! Každý, komu leží na srdci osud církve a křesťanství v dnešním světě, každý, kdo v něm hledá výchozí bod pro působení vlastní víry i její zdroje, bude číst celou knihu s neutuchajícím zájmem od začátku až do konce.
(Petr Kolář, SJ, in TT 2008-03)

 

Zobrazeno 1748×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka