Asi tři minuty před půl šestou

29. 4. 2011 0:00
Rubrika: události

Viděl jsem z okna, jak esesman leze po zdi a má bílou vlajku.


Za okamžik, mohlo to být asi tři minuty před půl šestou, vjel do tábora džíp s americkými vojáky. Seděla mezi nimi i žena, snad reportérka. To už jsme všichni letěli ven. No, bylo to veliké! Ale ještě si do toho davu zastřílel jeden strážný z věže. Američani pak všechny esesmany z oné věže postříleli. (Miroslav Kubík, vězeň z Terezína, Osvětimy a Dachau)

 

Patrně jen přelety spojeneckých letadel zabránily Němcům v evakuaci tábora. Vedení tábora se podařilo vypravit jen jediný transport. K dalším vyčerpávajícím pochodům nedošlo. Osvobození se vězni v Dachau dočkali 29. dubna 1945.

Dachau je jeden z nejstarších nacistických koncentračních táborů. Leží zhruba 15 km severozápadně od Mnichova. Jeho zřízení oznámil Heinrich Himmler 20. března 1933. O dva dny později byli do Dachau přivezeni první vězni. V červnu 1933 se velitelem tábora stal Theodor Eicke, který v něm zavedl režim, jehož podstatou byla soustavná terorizace vězňů a snaha o jejich co nejdůkladnější ponížení.
Školili se zde příslušníci SS. Systém správy tábora, zahrnující i plánované vraždění vězňů, se stal vzorem pro ostatní německé koncentrační tábory. Eicke sám se stal inspektorem všech ostatních koncentračních táborů.
V tomto koncentráku bylo vězněno přes 200 000 osob z více než 30 zemí, z nichž pravděpodobně 25 613 osob zemřelo v táboře a dalších téměř 10 000 zemřelo po deportaci do dalších koncentračních táborů.

Mezi osobnosti vězněné v Dachau patřil např. kardinál Josef Beran, kardinál Štěpán Trochta, P. Richard Henkes, Josef Čapek, Arnošt Lustig, Alfred Fuchs, profesor Jiří Kroha a další

V roce 1942 byla vytvořena síť pobočných táborů Dachau, jejíž vězňové byli využíváni především pro otrockou práci pro německý zbrojní průmysl. V pobočných táborech Dachau bylo vězněno až 37 tisíc vězňů.
V témže roce začali lékaři SS v táboře provádět na vězních bolestivé lékařské pokusy, které často končily smrtí.

http://www.holocaust.cz/cz2/history/camps/dachau
http://www.koncentracni-tabory.estranky.cz/
http://www.os-obroda.cz/?r=kalendarium&mesic=04&den=29#549

Osvobození Dachau bylo doprovázeno také zabíjením zajatých Němců.
(Upozornění: prokliky vás odvedou na stránky obsahující fotografie, které jsou dokumentací hrůzných zločinů proti lidskosti a zobrazují tyto zločiny v jejich děsivosti)
Při hrůze z pohledu na zubožené vězně a na železniční vagóny plné mrtvých těl došlo k zabíjení německých zajatců vojáky americké armády. Část kápů byla zabita i samotnými vězni.

 

Zobrazeno 1672×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka