František Ondříček

12. 4. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

12. dubna 1922 zemřel v Miláně přední český houslista a hudební skladatel František Ondříček.


Narodil se 29. dubna 1857 v malém domku na Hradčanech. Jako dítě to asi neměl moc jednoduché, jako "zázračné dítě" totiž zvyšoval příjmy kapely jeho otce a hrával s nimi v hostincích. Měl geniální paměť i technickou zručnost a obojí mu zjednodušovalo umělecký život.

Absolvoval konzervatoř ve třídě A. Bennewitze a od r. 1876 se jej ujal pražský mecenáš Alois Oliva. Mladý houslista se tak dostal na další studium, tentokrát do Paříže ke slavnému Massartovi. Zůstal zde dva roky a mezitím získal uznání, např. zvítězil v prestižní soutěži, kterou pořádala konzervatoř, a kromě diplomu získal také vzácné housle. Vystupoval také na Pasdeloupových koncertech a stal se koncertním mistrem tohoto tělesa.

R. 1881 Ondříček Paříž opustil a začal se věnovat sólistické dráze. Hrál v Praze i Paříži a také v Londýně, kde si získal pozornost královského dvora.

Byl jmenován čestným členem Filharmonické společnosti v Londýně. Po jednom z koncertů v Berlíně byl jmenován císařsko-královským komorním virtuosem, což mu vyneslo prvenství mezi houslisty své doby. Stal se profesorem a později ředitelem Nové vídeňské konzervatoře. A jako jeden z mála vypracoval na základě studií i svých vlastních zkušeností novou metodu houslové hry, která se ukázala jako velmi úspěšná.

Zemřel v 65 letech ve vagóně na železniční stanici v Miláně.

Zobrazeno 1809×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka