Hospod´ kriposť moja

18. 4. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Mons. Ivan Ljavinec se narodil 18. dubna 1923 ve Volovci na Podkarpatské Rusi v rodině učitele s devíti dětmi.


Maturoval na ruském gymnáziu v Mukačevě. Teologii studoval v Užhorodě a ve Vídni. Kněžské svěcení přijal z rukou prešovského řeckokatolického biskupa Pavla Gojdiče 28. července 1946. Po ruské okupaci Podkarpatské Rusi se nemohl vrátit do své mateřské diecéze, a proto zůstal v Prešově, kde se stal sekretářem biskupa Gojdiče a zároveň byl redaktorem časopisů Blahovistnik a Zorja. V září 1949 byl jmenován spirituálem kněžského semináře.

Po násilné likvidaci řeckokatolické církve v Československu komunistickým režimem v roce 1950 a po uvěznění biskupa Gojdiče, jmenoval internovaný světící biskup prešovský Vasil Hopko generálním vikářem s mimořádnými pravomocemi právě o. Ivana Ljavince, který působil tajně. V roce 1955 byl zatčen a o rok později ve vykonstruovaném procesu spolu s dalšími šestnácti obžalovanými odsouzen na čtyři roky do vězení. Po propuštění, kvůli zákazu pobytu v košickém a prešovském kraji, začal pracovat v Praze v dělnických profesích, mj. i jako popelář, topič, průvodčí. Ale i tak pokračoval dále ve svém pověření od biskupa Gojdiče k oživení řeckokatolické církve. Ve spolupráci s pražským arcibiskupem Tomáškem organizoval celostátní petiční akci na obnovu činnosti řeckokatolické církve. Na základě této akce byla obnovena její činnost. V dubnu 1969 pak byl jmenován farářem řeckokatolické farnosti u sv. Klimenta v Praze. V lednu 1993 se stal biskupským vikářem řeckokatolické církve v České republice.           

Na území České republiky papež Jan Pavel II. bulou ze dne 15. března 1996 ustanovil Apoštolský exarchát pro katolíky byzantsko-slovanského obřadu a Mons. Ivana Ljavince jmenoval prvním apoštolským exarchou a titulárním biskupem akalissenským. Dne 30. března 1996 v Římě v bazilice svatého Klimenta přijal biskupské svěcení.    
Jeho biskupské heslo je Hospoď kriposť moja – Hospodin je má záštita (Ž 27,1)         
Ve funkci apoštolského exarchy působil do 23. dubna 2003, kdy odchází na zasloužený odpočinek. Od července 2008 žije v Domově sv. Alžběty na Žernůvce.

Za veškeré jeho dobré dílo buď Bohu chvála!

Na tomto odkaze v pořadu Příběhy 20. století, jimiž provází Adam Drda, si můžete poslechnout osobní vzpomínky emeritního exarchy Ljavince z války i vzpomínky na „akci P“, kterou proti řeckokatolíkům uskutečnila StB v roce 1950.

Zdroj: http://reckokat.cz/exarchat/emeritni-biskupove/mons-ivan-ljavinec.html

Zobrazeno 1814×

Komentáře

Ričík

"Církev musí dýchat oběma plícemi", jak řekl Jan Pavel II.
A pan biskup Ljavinec udělal pro řeckokatolickou církev mnoho dobrého!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka