Martin Luther King

5. 4. 2011 10:08
Rubrika: osobnosti

4. dubna 1968 byl v Memphisu ve státě Tennessee zavražděn Dr. Martin Luther King.


Narodil se 15. ledna 1929 v Atlantě, státu Georgie. Tento vzácný člověk  byl baptistickým kazatelem, jedním z nejvýznamnějších vůdců Afroamerického hnutí za lidská práva.

Vedl bojkot autobusové dopravy v Montgomery (1955–1956) a spoluzakládal Southern Christian Leadership Conference (1957) a stal se jejím prvním prezidentem. V roce 1963 byl krátce vězněn v birminghamském vězení, odkud napsal svůj známý dopis Letter from Birmingham Jail. Ve stejném roce se zúčastnil pochodu na Washington, kde pronesl svůj slavný projev „I Have a Dream“. V roce 1964 (ve svých 35 letech, jako nejmladší příjemce) obdržel Nobelovu cenu míru za své úsilí o ukončení rasové segregace a diskriminace prostřednictvím občanské neposlušnosti a jiných nenásilných praktik. Poté, co dosáhl určitých úspěchů v oblasti ukončení rasové segregace, se začal zabývat komplexnějšími problémy afro-americké komunity ve Spojených státech: otázkami nerovnosti ve vzdělání, výběru povolání, zdravotní péče, práva volit. Postupně získával úspěch a z lokálního vůdce proti rasové diskriminaci se zejména v druhé polovině 60. let stal významnou postavou celonárodní americké politické scény. Současně ale byl v hledáčku rozvědky Johnsonovy administrativy. Vzhledem ke svým názorům byl též terčem kritiky za své levicové politické přesvědčení.

Jeho život byl násilně ukončen atentátem. Tolik stručně z Wikipedie.

Co lze dodat k tématu rasové nenávisti? Co lze dodat k tématu "nenávist" vůbec? Nic. Modlit se, abychom se nedali NIKDY strhnout k nenávisti. Nenávist zaslepuje. A zavírá dveře požehnání. Slyšela jsem, že lidé, organizovaní v šíleném seskupení Ku-Klux-Klan byli za bílého dne důstojní muži, manželé, tátové:-) Ve stejné skříni, kde měli oblečení ve kterém vycházeli jako spořádaní občané Jihu, měli bílou kuklu, kterou nasazovali na svou hlavu "ve chvíli spravelivého boje proti černým přistěhovalcům". Jak odporné!!!!

//www.youtube.com/watch?v=SVKKRzemX_w

Zobrazeno 1622×

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka