Moc vyžaduje moudrost

19. 4. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

19. dubna si připomínáme úmrtí Konrada Adenauera v roce 1967.


Konrad Adenauer je zakládajícím kancléřem Spolkové republiky Německo. Stal se jím ve svých 73 letech. Vzal na sebe odpovědnost ve chvíli, kdy celé Německo neslo osudové následky svého válečného dobrodružství.

Konrad Adenauer (1876–1967)
• 1876 narozen v Kolíně nad Rýnem
• 1908–1917 místostarosta Kolína nad Rýnem
• 1917–1933 starosta Kolína a předseda Pruské státní rady
• 1944 internace
• 1945 starosta Kolína
• 1946 zakladatel a předseda CDU v britské okupační zóně
• 1948 předseda Parlamentní rady
• 1949–1963 spolkový kancléř
• 1950–1966 spolkový předseda CDU
• 1967 umírá v Rhöndorfu

 

 


Konrad Adenauer se narodil 5. ledna 1876 v Kolíně nad Rýnem v katolické rodině. Po studiích práv a národohospodářství ve Freiburgu, Mnichově a Bonnu působil nejprve ve službách státu, posléze se stal advokátem.
Adenauerova politická kariéra začala v roce 1905 vstupem do strany s názvem Centrum. V roce 1906 byl Adenauer poprvé zvolen městským radním v Kolíně. O dva roky později se stal zástupcem kolínského starosty. Zvládnutí opakujících se potravinových a zásobovacích krizí, jež město zasáhly během první světové války, z něj poprvé udělalo osobu celostátně známou
V roce 1917 se Adenauer ujímá role kolínského starosty a stává se historicky nejmladším starostou velkého německého města. Kolín se pod Adenauerovým vedením stává hlavním kulturním a ekonomických centrem západní části Německa. V roce 1919 je založena Kolínská univerzita, jež se v mnoha oborech rychle dostává na špičku německého akademického života. Vedení města realizuje plán modernizace, která spočívá např. v přebudování historického opevnění na zelené plochy, výstavbě nových mostů přes řeku Rýn a budování průmyslové zóny.
Na sklonku Výmarské republiky, dodnes prezentované jako příklad liberálního a demokratického, avšak stejně tak nefunkčního politického systému, bylo Adenauerovo jméno opakovaně skloňováno v souvislosti s úřadem říšského kancléře. Kancléřem se ovšem Adenauer v této době nestal. Naopak, po nástupu Hitlera musel rychle opustit všechny své politické funkce. Záminkou se stalo odstranění nacistických vlajek s hákovými kříži z městského mostu v Kolíně.
Roky nacionálně socialistické vlády prožíval v ústraní v kruhu své početné rodiny. Ačkoli se nijak nezapojoval do politického života, byl neustále sledován gestapem. Od neúspěšného pokusu o atentát na Hitlera roku 1944 byl až do konce války internován.
Bezprostředně po skončení války se Konrad Adenauer vrací do politiky. Nejprve se znovu ujímá úřadu kolínského starosty. Do této funkce jej dosadila americká okupační správa, pro kterou se Adenauer díky své politické minulosti stává takřka ideálním reprezentantem nového Německa.

 

Se jménem Konrada Adenauera se velice úzce pojí vstup Spolkové republiky Německo mezi západní demokracie, evropské sjednocování a německo-francouzské smíření. Bezprostředně po nástupu do úřadu kancléře Adenauer německému lidu oznámil svůj záměr „napravit příkoří spáchaná na Židech, jak jen to bude možné poté, co byly nenávratně zničeny miliony lidských životů."
Do období Adenauerova kancléřství spadá obnova západního Německa, překonávání následků války, rozhodnutí pro sociálně tržní hospodářství a dalekosáhlá sociálněpolitická rozhodnutí.
CDU, která byla založena v roce 1945 na základě spontánního podnětu, se s Adenauerem stala jako „kancléřská strana" nejúspěšnější stranou německé historie 20. století.

Lidská pitomost a zbabělost jsou dvěmi největšími velmocemi tohoto světa.

Uctíváme v každém člověku jednotlivce, kterého stvořil Bůh. Lidská důstojnost a svoboda jsou základem pro veškerou činnost ve státním aparátě, v oblasti hospodářství a kultury. V první řadě člověk a potom stát. V první řadě člověk a potom hospodářství.

Moc, dámy a pánové, vyžaduje moudrost, střídmost a vnitřní, duševní pocit odpovědnosti. Moc, které se zneužívá, je zničující. Ovšem moc, která je doprovázena odpovědností, je darem Boha.

Zdroj:
http://www.cevro.cz/cs/cevrorevue/aktualni-cislo-on-line/2005/3/42506-kancler-konrad-adenauer.html
http://cs.wikiquote.org/wiki/Konrad_Adenauer

Zobrazeno 1748×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka