ThDr. Mořic Pícha

8. 4. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

22. královéhradecký biskup se narodil 8. dubna 1869 v Šebetově na Blanensku.


Teologii vystudoval v Římě. Roku 1893 byl vysvěcen na kněze a působil v západních Čechách na Karlovarsku, v tehdejší pražské arcidiecézi. Od roku 1897 byl ceremonářem pražských arcibiskupů. Kardinál Lev Skrbenský ho jmenoval svým osobním tajemníkem.
V roce 1912 se stal metropolitním kanovníkem u sv. Víta. V dalších letech pracoval jako kancléř arcibiskupské konzistoře a kapitulní vikář. Působil také na církevním soudu, ve správě arcibiskupského semináře, Arnoštovy koleje, Haléře sv. Vojtěcha, Piova spolku.
Získal hodnost doktora bohosloví na Univerzitě Karlově a roku 1917 se stal generálním vikářem pražské arcidiecéze. Po vzniku Ceskoslovenska prožívala katolická církev vážnou krizi vyvolanou jejím drívejším spojením s rakouskou monarchií. Dr. Mořic Pícha se podílí na vzniku smlouvy mezi Československem a Vatikánem. Za své zásluhy byl jmenován apoštolským protonotářem (1921) a při pouti do Říma 1923 u příležitosti třicátého výročí jeho kněžského svěcení ho papež Pius XI. přijal v soukromé audienci.
Mořic Pícha byl ředitelem Díla šíření víry a redaktorem jeho věstníku. Publikoval články a studia v oblasti církevního práva (např. o jmenovacím právu katolických biskupů v nových poměrech Československé republiky apod.).
Dne 22. října 1931 byl Mořic Pícha jmenován královéhradeckým biskupem a vysvěcen o měsíc později v chrámu sv. Víta v Praze.

„Přicházím v důvěře v Boha a jeho pomoc, spoléhaje na vaši spolupráci a na své vlastní síly. Jsem již ve věku pokročilejším, zato mám větší zkušenosti a více vědomostí, které mi dávají naději, že budu jich moci plně využiti ve svém novém úřadě. Přináším dobrou vůli a snahu a přeji si jen vaší lásky. Bude-li mezi námi panovat mír, pochopení a vzájemná láska, bude Hradec opravdovým hradem míru a pokoje“.

Biskup Mořic Pícha spravoval svěřenou diecézi, sledoval vývoj charitativní i misionářské činnosti, pečoval o opravy chrámů a jiných církevních historicko-uměleckých památek.
Jeho činnost byla od sklonku čtyřicátých let ve značné míře omezována dozorem Státní bezpečnosti a působením krajského církevního tajemníka. Navíc byla rozbita tradiční struktura diecéze a zlikvidovány její ústavy, takže byl náboženský život doslova ochromen.
Od roku 1950 byl biskup Pícha izolován a internován na biskupství. Koncem dubna však ještě z rozhodnutí papeže Pia XII. vysvětil v kapli biskupství na biskupa tehdy třicetiletého Karla Otčenáška. Poměry se nezměnily, ačkoliv později pod nátlakem StB složil slib věrnosti socialistické republice.
Biskup Mořic Pícha zemřel 13. listopadu 1956 a byl pohřben na hřbitově v Chrasti u Chrudimi.

Bohoslužba při připomínce 50. výročí úmrtí biskupa Mořice Píchy ve fotografiích
Kratičkou připomínku najdete na stránkách farnosti Chrudim.

Zde najdete život Mons. Mořice Píchy v datech.


Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99ic_P%C3%ADcha
http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bpicha.html
http://www.trhovakamenice.cz/dokumenty/2006-11-prosinec.pdf

 

Zobrazeno 2956×

Komentáře

ObiSkyWalker

Díky za článek! To jsem neveděl, že z našeho kraje pochází takové osobnost.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka