Za zdí a bez zdí

24. 4. 2011 8:31
Rubrika: osobnosti

P. František Mikulášek, S.J. se narodil 24. dubna 1913 v Šošůvce.


Byl druhým synem ze čtyř dětí Františky a Josefa Mikuláškových. Začal studovat na církevním gymnáziu  na Velehradě, kde vstoupil 14. 8. 1930 v sedmnácti letech do řádu Tovaryšstva Ježíšova. Po dvouletém noviciátu dokončil středoškolská studia v Praze - Bubenči. Byl nadaným studentem. Filosofii studoval v bavorském Pullachu u Mnichova. Nastoupil na studia teologie v Innsbrucku v Rakousku, kde jej zastihl začátek druhé světové války. Pokračoval ve studiích v holandském Valkenburgu, kde byl poměrně klid. Odtud musel kvůli válečným událostem odejít, a to na vyjímečné povolení do Lovaně v Belgii. Po napadení Belgie hitlerovskými vojsky dne 10. května 1940 byl uvězněn. Po velkých útrapách, zatčení a věznění, byl přesunut přes Francii s jinými  cizinci do tábora v Perpignan. Nakonec se po několika měsících vrátil do Belgie a tam dostudoval za skromných podmínek teologii. Na kněze byl vysvěcen 22. září 1940. První mši svatou sloužil v seminární kapli 23. září 1940 s jedním ministrantem a jedním knězem - asistentem, který byl jeho profesorem. Místo probace se vydal na cestu domů, neboť dostal zprávu, že jeho matka je velmi vážně nemocná. Při příjezdu domů se zastavil na faře ve Sloupě, kde jej pan farář vybídl k sloužení primiční mše svaté doma a "novokněžskému požehnání". To však byl již 13 měsíců knězem.
Kněžské působení začal jako kaplan na Velehradě. Po dvou letech odešel do Prahy, do farnosti sv. Ignáce, kde vypomáhal starému knězi. Byl ředitelem akademické družiny a válečným profesorem teologie, neboť dosavadní profesoři byli postupně pozatýkáni. Po skončení války vedl Sdružení katolické mládeže, pečoval o studenty a redigoval časopis Dorost.
14. března 1950 vtrhlo několik lidí na vrátnici sv. Ignáce a František Mikulášek byl zatčen spolu s dalšími kněžími. Byla to součást razie proti  řádům. Byl obžalován z kvalifikované velezrady a pověstný prokurátor Čížek jej odsoudil na devět let vězení a ke ztrátě občanských práv na pět roků. Soud s P. Františkem vysílal také Československý rozhlas pro výstrahu, jako jeden z monstrprocesů.  Na dotaz pro koho pracuje proti vlasti a komu slouží, odpověděl: „Bohu a národu českému.“ Dostal za to devět let natvrdo, které prožil střídavě ve Valdicích, na Mírově, v Mladé Boleslavi, ve Rtyni.  
Záběry z monstrprocesu můžete shlédnout v dokumentu "Černí a černější".
Po návratu z vězení mu umožnili pracovat na „místě dělníka, kde by nemohl škodit“ v kamenolomu, v rodné obci Šošůvka. Po zdravotních obtížích pracoval v Metře Blansko. Později mohl na povolení vypomáhat ve farnostech (hlavně ve Křtinách, Jedovnici) jako zpovědník, později mohl odsloužit i mši svatou v uzavřené kapli a následně i v kostele. Začal vypracovávat katecheze, které v té době chyběly. I tak se snažil být nápomocným. Svým postojem působil na spolupracovníky - dělníky. 
V roce 1967 se vrátil do duchovní správy a krátce působil v Jihlavě. Od roku 1968 byl šéfredaktorem týdeníku Katolické noviny. V srpnu 1969 byl z ministerstva upozorněn na to, že by Katolické noviny za jeho vedení nepřispěly k normalizaci a musí je opustit. Začátkem listopadu 1970 převzal farnost v Praze - Podolí, kde působil jako farář 20 roků. R. 1980 jej stihla mozková mrtvice, která jeho činnost značně omezila. V květnu 1990 přešel k jezuitské komunitě u  sv. Ignáce v Praze na Karlově náměstí. Krátce ještě působil v Hradišti u Znojma. Zemřel ve věku 80 let, 12. listopadu 1993. Po rozloučení ve Sloupě byl  pochován  v řádovém hrobě jezuitů  na Vyšehradě.
Jeho život je zachycen v autentickém cuirriculu vitae „Za zdí a bez zdí“, které bylo vydáno v roce 2009 nakladatelstvím Řád.

Zdroj:
http://kaple.sosuvka.com/rodaci/rodaci.htm
http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_mikulasekf.php

 

 

Zobrazeno 1600×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka