13. května 1981 v 17:19

13. 5. 2011 8:38
Rubrika: události

na náměstí Svatého Petra spáchal Alì Agca atentát na Jana Pavla II.


Atentátník papeže postřelil třemi kulkami do břicha a ramene. Jan Pavel II. byl těžce zraněn, operace trvala pět hodin. Po okamžité operaci byl hospitalizován na poliklinice Gemelli a vrátil se do Vatikánu po dvaadvaceti dnech, tedy 3. června. Následně byla nutná další hospitalizace od 20. června do 14. srpna.

 

V květnu 1982 se odebral na pouť do Fatimy, aby zde Panně Marii poděkoval za její mateřskou ochranu a aby rok po atentátu recitoval úkon zasvěcení a odevzdání světa Neposkvrněnému Srdci Panny Marie.

Pozadí atentátu na papeže dodnes není jasné, Alì Agca mnohokrát měnil své výpovědi, spekuluje se o zorganizování přímo KGB (nebo spíše GRU) , nebo o napojení Alì Agci na palestinské nebo bulharské tajné služby.  Naposledy Alì Agca obvinil ze zorganizování atentátu přímo kardinála Agostina Casaroli.
Alì Agca za mřížemi strávil téměř 30 let. Po 19 letech, která strávil v italském vězení, mu v roce 2000 papež udělil milost a Agca byl vydán do Turecka. Tam byl uvězněn za jiný zločin – v roce 1979 Agca zabil tureckého novináře a byl za to odsouzen k deseti letům vězení.

Zde, na tomto linku, si můžete připomenout přímo záběry z náměstí svatého Petra z roku 1981.

Zdroj: http://www.ado.cz/system/files/Chronologie_Karola_Wojtyly.pdf
http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clanek=2519

Zobrazeno 2622×

Komentáře

Johnny06

To je fajn otec i tomu největšímu nepříteli odpustil a dal mu milost, moc si ho vážím co dokázal ve svém životě i v mém i v nás kteří ho poznali i budou poznávat…

Krasnazena

Taky bl. Jana PAvla čím dál víc obdivuju. Mně se na něm líbí i ten fakt, že zůstal normální a npř. sportoval. Nebyl to jen papež, byl to člověk z masa a kostí.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka