Alex Randolph

4. 5. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

se narodil 4. května 1922 v Arizoně.


Byl stejně jako jeho hry kosmopolitou.Od své rakouské chůvy se naučil výborně německy. Za studií na švýcarské internátní škole si osvojil také francouzštinu, italštinu a španělštinu. Po sedmi letech strávených v Japonsku se na zbytek života usadil v italských Benátkách.
Za svůj život vytvořil více jak 100 společenských stolních her. Jeho prvotinou byla hra Pankai, na která byla vydána v roce 1962 v USA. V roce 1982 získala jeho hra Sagaland v Německu titul Hra roku. Byl i jedním ze zakladatelů úspěšné firmy Winning Moves.

Hra roku
Velmi důležitým mezníkem ve vývoji her byl v roce  1978 vznik ocenění Spiel des Jahres (Hra roku) v Německu. SdJ (zkratka názvu Spiel des Jahres) byla udělena až v roce 1979. Ano, opravdu celý projekt vznikl na setkání, které zorganizovali Margot a Tom Werneck v únoru roku 1978. Autorem samotné myšlenky udělovat cenu “Hra roku” je Jürgen Herz.

O hraní obecně
"... Co je hraní? Pro mne existuje jeden velký rozdíl mezi normálním, užitečným a prospěšným životem a vším ostatním. Vše ostatní je pro mne hraní. ..." (Benátky, 1988)

Alexe Randolpha na hrách zvláště zajímalo, že nejsou hotové, že se mohou dále měnit.
Podle něj existuje opravdu jen jediná hra, která je od začátku dokončená, a to je „Go“. O „Go“ si Randolph myslí, že je to jediná hra, která nebyla postupně vymyšlena, ale která se "zrodila" hotová naráz.

Jeho obzor se ale neomezoval jen na deskové hry. Alex Randolph měl své názory mimo jiné také na pravidla kopané. Prorokoval fotbalu zrušení postavení mimo hru a vhazování míče rukou, což neodpovídá podle jeho názoru duchu této hry.

27. dubna 2004 večer, pouhý týden před svými 82. narozeninami, opustil v Benátkách svět herní i ten skutečný.

Zdroj:
http://www.spolocenskehry.sk/content/view/95/28/
http://www.hrajeme.cz/Hrajeme/NewsText.aspx?ID_NOVINKY=226

http://cs.wikipedia.org/wiki/Alex_Randolph Y
http://www.spielbox.de/spielarchiv/and/randolph.php4

Zobrazeno 1315×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka