Objevitel papyru P4

10. 5. 2011 0:27
Rubrika: osobnosti

ThDr. Jan Merell se narodil 10. 5. 1904 v Praze.


Profesor Jan Merell patří podle odborníků na Písmo svaté k nejvýznamnějším českým biblistům minulého století, který se ve vědeckých kruzích proslavil i celosvětově.
Katolický kněz a teolog, novozákonní biblista, probošt kolegiátní kapituly u Všech svatých na Pražském hradě.
V letech 1923–1927 studoval na Teologické fakultě UK v Praze (1927 vysvěcen na kněze), v letech 1934–1936 působil na Papežském biblickém institutu v Římě a 1936–1937 na pařížské Sorbonně.
Ve světové exegetické literatuře se jeho jméno objevuje v souvislosti se znovuobjevením a publikováním vzácného papyru s textem evangelia sv. Lukáše v roce 1938. Papyrus – dnes datovaný na začátek 2. století, známý jako P4 – objevil Merell během svých studií na pařížské Sorbonně.
V letech 1938–1939 byl docentem novozákonní biblistiky na Katolické teologické fakultě UK v Praze. V době německé okupace byl internován v Zásmukách a vězněn v koncentračním táboře Dachau. V letech 1945–1950 působil jako profesor na KTF UK v Praze, poté na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Praze a v Litoměřicích.
Jan Merell je autorem knih: Papyrologie a Nový Zákon (1938), Starokřesťanské apokryfy (1942), Bible v českých zemích (1956), Kristova podobenství (1969), Cesty k dnešní katolické biblistice (1971). Je také redaktorem a spoluautorem Malého slovníku bohovědného (1963).
Zemřel v Praze 22. 9. 1986.

Zdroj:
Heslo v publikaci Malý slovník osobností českého katolicismu 20. století, www.cdk.cz
http://www.iencyklopedie.cz/merell-jan/
http://tisk.cirkev.cz/historicky-kalendar/z-historickeho-kalendare-na-kveten-2009/

V roce 2004 při příležitosti 100.výročí narození Jana Merella uspořádala katedra biblických věd KTF UK konferenci, což byla jedna z mála příležitostí připomenout si veřejně jeho život a dílo.
Jedním z důvodů, že je dílo prof. Merella tak málo reflektováno, je jeho spolupráce se Státní bezpečností. Byl evidován jako tajný spolupracovník s krycími jmény „Bořislav“ a „Papyrus“.
http://www.users.qwest.net/~honza/ESTEBACI%203.DIL.htm

Než si začneme vytvářet vlastní úsudek na tuto skutečnost, přečtěme si vyjádření jednoho z těch, kteří měli díky svému životnímu osudu opravdu vhled do věci, Oto Mádra:
„Nová náhradní fakulta, státem povolená a placená, ale vyřazená, ta existovala. Tam byl pověřen vedením řádný profesor Jan Merell, velice hodný člověk. Měl v sobě už těžkou nálož nacistických kriminálů. To ho tak zdeptalo, že si řekl – nikdy více nic podobného… A tato nešťastná dispozice ho dovedla k tomu, že se stal kolaborantem. Páni bolševici věděli, že je zničen jako osobnost, využili to a stal se jejich nástrojem. Jako děkan byl ale věrný katolík a snažil se co nejméně ty špatné vlivy připouštět, za to můžeme být historicky vděční.“
http://www.pametnaroda.cz/data/witness/80/recording/106-transcript.htm

Papyrus P4

Zobrazeno 3314×

Komentáře

Krasnazena

Ukazuje se, jak není dobré člověka soudit bez znalosti souvislotí

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka