Pour toi, Armenie

22. 5. 2011 11:57
Rubrika: osobnosti

Charles Aznavour, vlastním jménem Varenagh Aznavourian (Շառլ Ազնավուր), se narodil 22. května 1924 v Paříži.


Hrál nebo vystupoval v 60 filmech, složil přes 1000 písní a prodal přes 100 milionů hudebních nosičů.
Jeho rodiče přišli z Arménie do Paříže rok před jeho narozením. Talent pro hudbu zdědil zcela jistě po rodičích: maminka zpívala po pařížských barech a kabaretech a také otec byl muzikant. Nejčastější hosté restaurace Aznavurjanových byli uprchlicí z Arménie, kde se tradičně zpívali lidové písně domoviny, malý Charles po večerech recitoval lidové básně arménské země. Poprvé vystoupil v divadle Monde Petit v dětském představení s ukázkou kavkazského tance.
V roce 1944 se oženil s mladičkou a půvabnou zpěvačkou Micheline Rugelovou-Fromentin. Do roka se jim narodila dcera Seda.
Na počátku jeho kariéry je zlomovou osobou Edith Piaf, pro kterou pracoval jako pianista, rekvizitář, textař a také jako řidič. Od Edith Piaf dostal pozvání na turné do USA, země jazzu a muzikálu. Hned poté následovalo další turné i po Kanadě. Zde i svojí přítomností jí pomohl překonat těžkou krizi ze smrti její velké lásky boxera Marcela Cerdana.
Aznavour se vrátil do Francie v počátku padesátých let a osamostatnil se. V tento čas se mu narodil první nemanželský syn Patrick, který vzešel z krátké lásky k tanečnici Arlet. V roce 1956 se podruhé žení s Evelyne Plessis. Z třetího manželství se Švédkou Ullou Thorsell má tři děti – Kaťu, Michaela a Nikolase.
Charles Aznavour se začal prosazovat jako textař i pro jiné populární zpěváky. Skládá a píše texty pro Edith Piaf, Juliette Gréco, Johnna Hallyday, Maurice Chevaliera. Teprve později začal zpívat sám. Jeho charakteristický hlas má své chraplavé zabarvení způsobené nedomykavostí hlasivek, na které si posluchači kritika museli dost dlouho zvykat.Aznavour zpíval v mnoha jazycích (samozřejmě francouzsky, pak anglicky, italsky, španělsky, německy, rusky, arménsky, portugalsky), což mu nakonec pomohlo dostat se až na jednu z nejslavnějších scén světa - newyorskou Carnegie Hall. V osmdesátých letech byla Arménie postižena ničivým zemětřesením a Charles nazpíval tklivou píseň Pour Toi, Armenie (Pro Tebe, Arménie), která měla podpořit charitu a pomoc pro Armenii.

 

Charles Aznavour byl úspěšný také jako filmový herec. První úspěch přišel až v roce 1957, kdy ho oslovil režisér Georges Franju, který se chystal natáčet film na motivy románu Hervé Bazina Hlavou proti zdi. Další úspěšný film, kde měl větší roli, byl Donchuani (1958) a poté natočil film Taxík pro Tobruk (1960), kde si zahrál s Lino Venturou. Jeden z nejlepších filmů, kde hrál, byl od režiséra Françoise Truffauta Střílejte na pianistu (1960), nafilmoval i komedi Honba za kytarami (1963). Aznavour také pro mnoho filmů zkomponoval i hudbu. Jeho srdeční záležitost je dramatický film, který vypovídá o jeho domovině Arménii Ararat (2002). Poslední natočený film je drama ze současné Paříže, které se prolíná příběhem až do historie bývalé francouzské kolonie Alžíru, Můj plukovník (2006).

7. února 2009 byl jmenován arménským velvyslancem ve Švýcarsku.

Jeho webové stránky najdete zde: http://www.charlesaznavour-lesite.fr/

Zdroj: http://www.csfd.cz/tvurce/9824-charles-aznavour/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Aznavour

Zobrazeno 1622×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka