Rádživ Ratna Gándhí

21. 5. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

(राजीव गांधी) byl 21. května 1991 zavražděn tamilskou sebevražednou atentátnicí.


Narodil se 20. srpna 1944 jako nejstarší syn pozdější premiérky Indíry Gándhíové (roz. Nehrú) a aktivisty Féróze Gándhí. V době otcovy smrti (r. 1960) studoval Radžív na soukromých internátních školách pro chlapce. V roce 1961 v Londýně složil maturitu (A-level), od roku 1962 do roku 1965 studoval  na Cambridge. Poté studoval na Imperial Colege v Londýně. Obě školy opustil bez složení závěrečných zkoušek. V roce 1968 se oženil po tříleté známosti s itaslkou studentkou Antonií Maino (známé jako Sonia Gándhíová - její otec jí tak odmalička říkal na počest ruské rodiny, která mu na frontě zachránila život). V roce 1967 se jeho matka Indíra stala předsedkyní vlády, on však o politiku nejevil zájem. Pracoval jako pilot Indian Airlines, byl nadšeným radioamatérem, rád fotografoval.
V roce 1970 se Rádživovi a Antonii narodil syn Rahul a o dva roky dcera Prijanka.
Když byla 31. října 1984 zavražděna Indira Gándhiová svými sikhskými bodyguardy, na nátlak indického prezidenta Zaila Singha převzal premiérskou pozici jako 7. indický premiér. Na rozdíl od své matky, která byla ovlivněna socialismem a orientovala se na spolupráci se Sovětským svazem, vedl politiku ke zlepšování vztahů s USA především na poli vědecké a hospodářské spolupráce.
Do politiky vstupoval jako nezkorumpovaný politik, prosadil řadu změn v oblastech sociálních, ekonomických i hospodářských. Z pozice ministerského předsedy se pokusil zastavit násilí na Srí Lance, kde Tamilové (Tamilští ílámští tygři, Liberation Tigers of Tamil Eelam, zkratka LTTE) vedli separatistickou občanskou válku proti vládě.

21. května 1991 přijel Rádžív Gándhí v rámci předvolebního boje do obce Šra Perumpudur, aby zde podpořil místního kandidáta Indického národního kongresu. Veden snahou co nejvíce se přiblížit veřejnosti a dodat kampani zdání bezprostřednosti odmítl bezpečnostní opatření. Poté, co ho obklopil dav vítajících lidí, protlačila se k němu atentátnice, která mu předala květiny. Okamžik na to odpálila 700 gramů hexogenu (cyklonitu) ukrytého pod šaty.

P.S. Rádživ Gándhí není spřízněn s Mahátmou Gándhím, jde o shodu jmen.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1d%C5%BE%C3%ADv_G%C3%A1ndh%C3%AD

Zobrazeno 3262×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka