Slova, která přinášela svobodu

1. 5. 2011 0:00

Vypadá to jako pohádka, začínající slovy "Dávno, dávno již tomu..."


Není a nikdy to nebyla pohádka, ale šílená realita. V jedné písničce se zpívalo - Jak jsem šťastnej a jak se mám si někdy s chutí přečtu v novinách... nebo - poslechnu si v rádiu a podívám se v televizi. Tak to mělo fungovat. Informace, které chceme aby občan měl, řádně prosítujeme, případně trochu "přeonačíme"... potřebujeme klid, hlavně klid k práci a nač znepokojovat socialistického občana, dělníka, rolníka a pracujícího inteligenta :-)
Před šedesáti lety, v květnu 1951, zazněly v éteru první tóny znělky Rádia Svobodná Evropa, začalo vysílání československé redakce. Rádio, které po spoustu let dávalo mnohým lidem jistotu, že nejsou pravdivá slova: "doba vyhozená z kloubů šílí...." Jedním z těch, kteří promluvili k posluchačům do vlasti jako první, byl publicista Ferdinand Peroutka. Parafrází jeho slov byla započata kapitola našich dějin, v níž má jeden svobodný hlas, jedno svobodné rádio nesmírnou cenu pro samotnou podstatu svobody.

 

My jsme poslouchali toto rádio v 80. letech. Večer v šest "Události a názory", těšili se na hlasy a názory Slávy Volného, Karla Moudrého, Karla Jezdinského, Agneši Kalinové, Lídy Rakušanové, Milana a Martina Schulzových, Martina Štěpánka....v sobotu odpoledne od tří písničky a povídání Karla Kryla a Roziny Pokorné-Jadrné...rušičky, které měly kazit poslech dodávaly spíš jistotu, že to co posloucháme je pravda, které se mocní bojí.
Za dlouhých šest dekád prošla stanice mnoha peripetiemi, kopírovala velké zlomy doma v Československu a stala se místem setkávání zcela mimořádných a v mnohém rozdílných osobností, jejichž společným jmenovatelem bylo jediné - směřování ke svobodě.

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/svobodne/oprojektu/_zprava/radio-svobodna-evropa-19512011--848251


Zobrazeno 2005×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka