Sophie Magdalena Scholl

9. 5. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

byla německá studentka a křesťanská pacifistka, členka nenásilné protinacistické skupiny Bílá růže, kterou se svým bratrem Hansem Schollem posléze v podstatě vedla.


Narodila se 9. května 1921 jako čtvrtá ze šesti dětí Robertu a Magdaleně Scholl ve Forchtenbergu. Maminka byla hluboce věřící  křesťanka (před svatbou zastávala pozici diakonky v luterském sboru). Její otec byl starosta, člen CDU a odpůrce nacismu.

 

V únoru 1943 byla spolu s bratrem přistižena při distribuci protinacistických a protiválečných letáků. Po krátkém vyšetřování byla společně s bratrem a Christophem Probstem postavena před Lidový soud, kterému předsedal neslavně proslulý Roland Freisler, odsouzena k smrti pro velezradu a 22. února 1943 popravena gilotinou. O této události si můžete poslechnout krátkou reportáž České rozhlasu.
Sophie Scholl patří mezi nejuznávanější hrdiny německého protinacistického odboje, bylo o ní napsáno několik knih a natočeno několik filmů. Nejznámějším a nejúspěšnějším filmem o ní je historická rekonstrukce jejích posledních dnů z roku 2005: Sophie Scholl - Poslední dny (německy Sophie Scholl – Die letzten Tage), v níž její postavu stvárnila Julia Jentschová. Tento film je možné shlédnout on-line.  Kromě něj  ještě existuje film Bílá růže (1982) a Pět posledních dnů (1982).

V roce 2003 ji diváci německé veřejnoprávní televize ZDF v anketě Naši nejlepší svými hlasy umístili spolu s bratrem na 4. místě v žebříčku největších osobností z řad německého národa.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sophie_Schollov%C3%A1

 

Zobrazeno 2584×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka