Stvořila Káju Maříka

27. 5. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

…pod pseudonymem Felix Háj se skrývala spisovatelka Marie Wagnerová.


Na svět přišla 27. 5. 1887 v Mníšku pod Brdy, kde také prožila velkou část svého života. Její otec Augustin Černý zastával funkci řídícího učitele a vedl Marii k Bohu, což se silně odrazilo v jejím díle, tudíž za totality nemohly její knihy vycházet.

Po mníšecké obecné škole pokračovala na měšťance v Dobříši a nakonec jezdila na vyšší dívčí do Prahy. Z Českých Budějovic, kde se vzdělávala na učitelském ústavu, se v 19-ti letech vrací do Mníšku. Ve stejném roce se provdala za místního učitele Viléma Wagnera, který však zanedlouho odchází do bojů 1. světové války. Mají spolu jediného syna Viléma. Po Wagnerově návratu se manželství rozpadlo. Důvodem zřejmě bylo, že Vilém Wagner se považoval za ateistu, což silně nesouznělo s Mariiným vyznáním.

Stěhuje se s malým Vilémem na faru, kde začíná psát. Být spisovatelkou je v období První republiky jev vídaný jen zřídka, proto má Marie jisté obavy. Skrývá se tedy pod pseudonym F. Háj. Bylo by ale mylné se domnívat, že celé dny sedí nad papírem a tvoří. Především je hospodyně, potom se stará o svého stárnoucího otce, hraje v kostele na varhany, angažuje se v místním ochotnickém spolku a též v Sokolu.

Jejím prvním románem je „Pozdě“ (1924), o dva roky později „K. Diviš“. V tuto dobu již začíná vytvářet postavy Káji a Zdenky (inspiruje se u svého syna, v Mníšku a jeho obyvatelích,…), které si hned získají oblibu široké čtenářské obce. Nemalý podíl na vydání Kájových příběhů má pan farář Raus, který přepisoval a odesílal do brněnské tiskárny to, co Marie svěřila obalům od mouky, rubům smutečních oznámení či útržkům novin.

Zemřela 25. července 1934 po těžké nemoci, která byla dána jednak psychickým vypětím, jednak silnou kuřáckou závislostí.

Zdroj: http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/313135-marie-wagnerova-cerna.html

/Kikina/

Zobrazeno 6480×

Komentáře

Podiven

U nás to hltaly holky na gymplu - nějak jsem tenkrát ten kult nechápal. Něco jako později Pratchett a Harry Potter... :-)

Patrik Krupička (SirPesZ)

Tak na gymplu, to taky nechápu. Toho Pratchetta chápu, to je inteligentní a zábavné :-).

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka