Světlo v českém filmu

29. 5. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Ing. MgA. Bohdan Sláma se narodil 29. května 1967 v Opavě.


Vystudoval Stavební fakultu ČVUT, v roce 1993 pracoval s Věrou Chytilovou jako asistent režie na filmu DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG, o tři roky později absolvoval režii na pražské FAMU filmem AKÁTY BÍLÉ. Po pěti letech natočil celovečerní debut tragikomedii DIVOKÉ VČELY, která získala hlavní cenu WPRO Tiger Awards na MFF v Rotterdamu, Cenu Kodak Vision za nejlepší debut na festivalu českých filmů v Plzni Finále, Cenu české asociace filmových klubů, v květnu 2002 Cenu za nejlepší debut SKYY na MFF v San Francisku a Českého lva za Vedlejší ženský herecký výkon Zuzany Kronerové plus tři nominace (vedlejší mužský a hlavní ženský herecký výkon, cena filmových kritků). Svým školním cvičením ZAHRÁDKA RÁJE se podílel na povídkovém filmu RADHOŠŤ.

Jeho druhý film ŠTĚSTÍ měl premiéru v roce 2005, zaznamenal obrovský úspěch, získal 7 Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, režii a scénář a cenu pro nejlepší film a nejlepší herečku na MFF v San Sebastianu, dále byl oceněn na MFF v Aténách, Montrealu... Následně ve své úspěšné kariéře režiséra, podle veřejností i kritiků evropského formátu, navázal filmem VENKOVSKÝ UČITEL.

Dnes (2008) je pedagogem Katedry režie pražské FAMU, žije na statku v jižních Čechách a vychovává pět synů, kterých se se ženou ujali.

 

Zobrazeno 1319×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka