119 knih

20. 6. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Gustave Aimard  (vlastním jménem Olivier Gloux) je zařazován mezi spisovatele, jejichž knihy můžeme označit štítkem western.


Narodil se 13. září 1818 v Paříži. Ve svých 12-ti letech odplouvá jako námořník s rybářskou lodí. Jeho život byl „obohacen“ i zkušenostmi z válek v Turecku, na Kavkaze či v Jižní Americe. Jelikož se aktivně účastnil revoluce v roce 1848, je nucen po nástupu Napoleona III. odjet v rámci geografické exkurze do Jižní Ameriky. Po návratu do Francie začíná psát pod pseudonymem Aimard (matčino příjmení za svobodna) a zúročuje své dobrodružné zážitky z cest.

Napsal 119 knih, což má dvě stránky – jednak je zařazován mezi jednoho z největších francouzských romanopisců, jednak je možné najít v jeho bohaté tvorbě množství nesourodých děl (co se týče kvality).  Mezi jeho nejznámější knihy patří Zálesáci z Arkansasu (Les trappeurs de l'Arkansas), Stopovač (Le Chercheur de pistes) nebo Titáni moře (Les Titans de la mer).

V roce 1881 se u něj začíná projevovat duševní porucha, jejíž síle nakonec Aimard nedokáže vzdorovat, a o dva roky později, 20.června 1883 umírá v pařížském ústavu pro choromyslné u Svaté Anny.

 

Zdroje: wikipedia

 

Zobrazeno 1230×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka