Chestertonův návod na život

14. 6. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

14. června 1936 zemřel známý anglický spisovatel Gilbert Keith Chesterton. Kromě psaní je znám jako literární a společenský kritik a katolický myslitel.


Chesteron pocházel z bohaté rodiny. Nedokončil studium malířství a pracoval jako novinář. Po duševní krizi v roce 1893 se stal anglikánem, postupně se ale jeho postoje přibližovaly katolické církvi, do které vstoupil roku 1922. Od roku 1925 vydával týdeník G. K.´s Weekly, kde psal o svých politických názorech.

Jeho literární tvorba je velice bohatá - 80 knih, stovky básní, 200 povídek, 4000 esejů, divadelní hry, novinové eseje a další. Ve svých dílech obhajuje tradiční hodnoty a kromě filozofických, politických a teologických témat je pro něj typický vtip a smysl pro humor.

Když noviny The Times požádaly různé významné osobnosti, aby napsali esej na téma "Co je na světě špatného", Chesterton svůj příspěvek pojal jako krátký dopis:

Vážení pánové, to já. S úctou G. K. Chesterton

Když se řekne Gilbert Keith Chesterton, mnohým se vybaví jeho detektivní povídky, v nichž coby "nenápadný detektiv prozřetelnosti" vystupuje otec Brown. Velmi dobře zná lidské charaktery, vášně, slabosti i triky. Chestertonovy detektivky obsahují vtip, napětí i nečekaná rozuzlení. Malý, tichý a napohled velmi všední kněz Brown řeší zločiny racionálně, pečlivým pozorováním okolností a se zvláštním zaměřením na zločincovu duši. V tom mu nepochybně pomáhají zkušenosti zpovědníka. Brownovu postavu založil Chesterton na knězi O´Connorovi, který mu pomáhal při konverzi ke katolické církvi.

"Chesterton je především básníkem ohromující lidské přirozenosti a veselým, hravým mystikem lidské existence i její podivuhodné každodennosti. Dobro, krása, pravda a také všechny ctnosti, včetně humoru, jsou pro něho extatickým vytržením a velkým dobrodružstvím každého života. A je jenom na člověku, aby si život hloupě nekazil, jinak ho bude mít opravdu obyčejný v tom nudném a otravném slova smyslu. Teprve když pochopíme život jako dar, svět jako zázrak, ráno jako počátek dobrodružné cesty, druhého člověka jako radostné setkání a příležitost, stávají se obyčejné věci neobyčejnými. Chesterton - toť návod na život!"(zdroj = odkaz č.3) 

Na závěr pár Chestertonových citátů:

Pravda má tu výhodu, že si člověk nemusí pamatovat, co řekl.

Svět nikdy nezajde na nedostatek divů, pouze na nedostatek údivu.

To nejvíc neuvěřitelné na zázracích je to, že se stávají.

Zdroje:

http://cs.wikiquote.org/wiki/Gilbert_Keith_Chesterton

http://en.wikipedia.org/wiki/G._K._Chesterton

http://www.cbdb.cz/kniha-6009-uzas-radost-a-paradoxy-zivota-v-dile-g-k-chestertona-uzas-radost-a-paradoxy-zivota-v-dile-g-k-chestertona

Chestertonovy eseje (například K věci aneb proč jsem katolík) zde:

http://gkch.wordpress.com/

 

Zobrazeno 3979×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka