Josef Bárta

13. 6. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

(také Josef Bartta nebo Josef Barrta) zemřel ve Vídni 13. června 1787.


Narodil v roce 1746 (někde také uváděn rok 1744) v Praze. Zde také sloužil jako kněz a také jako varhaník. Do roku 1772 působil jako varhaník v chrámu sv. Salvátora u paulánů a v kostele sv. Michala u servitů. Později přesídlil do Vídně, kde měla ještě v témže roce premiéru jeho první opera La Diavolessa (Ďáblice) komponovaná na text Carla Goldoniho (italský dramatik , 1707 – 1793). Následující dvě opery byly psány na německý text ve formě singspielu (žánr opery, který obsahuje zpěvná čísla a mezi nimi mluvené dialogy) pro vídeňský Burgtheater. Za pozornost stojí, že byly uvedeny o několik let dříve než Mozartův Únos ze serailu (1782), který je považován za zakladatele žánru. Bártovy opery si získaly značnou oblibu a árie z nich byly často upravovány pro komorní orchestr.
Připomeňme singspiel se zajímavým názvem Da ist nicht gut zu rathen (V tom není dobré radit), který měl premiéru ve Vídni 28. března 1780.
Il mercato di Malmantile (Trh v Malmantile) – drama giocoso (operní žánr 18. století, překl.  komické drama) - měl premiéru v Burgtheatru v roce 1784.

Z dalších Bártových skladeb jsou významné jeho symfonie. Řada z nich vznikla již za Bártova pobytu v Praze. Většina jeho symfonií má klasickou formu třívěté italské symfonie (Allegro-Andante-Allegro), při čemž první a poslední věta je psána v sonátové formě. Symfonie v molových tóninách mívají pomalý úvod. Jeho pozdní díla nesou výrazné rysy tehdy módního uměleckého stylu Sturm und Drang.

Zaposlouchejte se do Symfonie in F minor.

Kromě operní a symfonické hudby Bárta zkomponoval velké množství hudby komorní, z níž stojí za pozornost zejména jeho smyčcové kvartety.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_B%C3%A1rta

Zobrazeno 1653×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka