Konec operace Anthropoid

18. 6. 2011 7:46
Rubrika: události

18. června 1942 skončila operace Anthropoid smrtí sedmi československých parašutistů.


Boje v kostele sv. Metoděje a Cyrila trvaly 7 hodin. Mezi parašutisty byli i Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří spáchali atentát na Heydricha.
Ve 4:10 začali Němci kostel obkličovat. Nejdříve prohledali byt kostelníka, pak vnikli do samotného kostela. Zde na kůru měli hlídku Opálka, Bublík a Kubiš. Němci utrpěli těžké ztráty a odpor tří obránců byl zlomen až po dvou hodinách, kdy jim došly náboje. Adolf Opálka a Josef Bublík se posledním nábojem sami zastřelili, Jan Kubiš zemřel na následky mnoha zranění.
Zbylí parašutisté byli ukrytí v kryptě kostela, kde se neúspěšně snažili prorazit únikovou cestu do kanalizace. Vedl tam přístup pouze malým větracím ze západní části kostela a okýnkem z Resslovy  ulice. Němci do krypty házeli ruční granáty se slzným plynem, ale parašutisté je vyhazovali ven. Poté se pokusili za pomoci protektorátních hasičů parašutisty vyplavit. Obránci však hadice několikrát vystrčili zpátky na ulici a pálili po vojácích. Nakonec jim jeden z hasičů vytáhl žebřík, kterým se dostávali k otvoru do něhož byly hadice dávány. Nyní již nic nebránilo v zaplavení krypty. Zatím byl v oblasti zazděného starého vchodu do krypty pomocí výbušnin proražen další vchod, z něhož následovaly další německé útoky, ale byly odraženy. Boj v kryptě skončil stejně, jako boj v horní části kostela. Parašutisté si poslední kulku nechali pro sebe.
O operaci Anthropoid byl natočen film Atentát.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Boje_v_kostele_sv._Cyrila_a_Metod%C4%9Bje

Pravoslavný katedrální chrám sv. Cyrila a Metoděje

Zobrazeno 4139×

Komentáře

MartyR

Ti muži jsou pro mě,a nejen pro mě,hrdinové.
Čest jejich památce.

jago

Škoda, že se zapomíná na mého krajana Josefa Valčíka, který byl ten třetí a těm dvěma signalizoval zrcátkem. Podle historika Šustka, ale ten den bylo pod mrakem, Valčík se prý atentátu přímo neúčastnil a neházel prasátka zrcátkem. Valčíkovo příbuzenstvo prakticky vyhladili v koncentrácích. Přežily jen děti a mezi nimi Valčíkův synovec Vratislav Ebr, slavný knihkupec, který se o svém původu dozvěděl někdy v 18 letech od svých adoptivních rodičů. Příběh o Valčíkovi přinesu v nejbližších dnech.

MartyR

To by bylo skvělé.Díky předem

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka